Home Zanimljivosti Ahmed Burić: Ne smijemo pristati da nas nauče da mrzimo (VIDEO)

Ahmed Burić: Ne smijemo pristati da nas nauče da mrzimo (VIDEO)

Ahmeda Burića Bureta upoznao prije dvadeset i nešto godina, i to u novinarskoj redakciji koja nam je tada bila kuća. Iako je rat bio netom završio i imali smo bezbroj problema koji su nas okruživali i o kojima smo pisali, u toj kući je bilo puno smijeha i zezancije.

A ako ćemo pravo, u tu kuću je rijetko ko ušao a da nije osjetio taj duh jedne od najboljih novinarskih redakcija koja je ova zemlja imala. A sve nas je okupio Senad Pećanin, za kojeg je vlastiti sin tvrdio da živi u redakciji. Iako je bilo tu sjajnih, prekaljenih novinara i književnika, tu je bilo okupljeno čudno i raznoliko društvo, nešto nalik na kultnu Grupu TNT iz stripa Alan Ford.

Dovoljno je bilo kročiti s vrata, a Amir Gutošić Guta i Mensur Muzurović koji su bili naši DTP-jci, dočekali bi vas sa pogledom dobrodošlice, nekad bi gunđali, nekad bi vas zajebavali iz čista mira, ili bi vas pitali kako je sinoć igrao Werder Bremen, a nekad ništa ne bi rekli jer su imali pune ruke posla, a zvučna kulisa u njihovom dijelu redakcije se kretala od Freddija Mercuryja i Montserrat Caballé pa do Šabana Bajramovića, Sinana Sakića i Cuneta Gojkovića, a tu se u neka doba zvučno ukazao i rumunski treš folker Nikolae Guca…

U toj atmosferi se stvarala historija novinarstva, uz sarkazam, cinizam, ali prvenstveno uz znanje sjajnih novinara koji su poslije otišli različitim putevima, ali, valjda, negdje u sebi znaju da su Dani bili ta priča koja se desi jednom u životu i koja izaziva ponos, ali i da znate da ste bili na pravoj strani.

Čovjek koji je bio vezivno tkivo te priče i ekipe je bio Bure. Puno zna, a dobronamjeran, uvijek na strani onih slabijih. I pravo sam sretan što sam mogao napraviti ovaj razgovor, jer je važno da ovo ostane zapisano. O toj kultnoj redakciji Dana, šta je te novine razlikovalo u odnosu na Slobodnu Bosnu, o novinarstvu i književnosti – kako je Nisvet Džanko pisao o obješenim guzovima Arnolda Schwarzeneggera i čobanici u okolini Jablanice, o poeziji, knjigama koje je napisao, o muzici iskupljenja i albumu ”Sin pustinje”, o Johnyju Cashu i Elvisu J. Kurtoviću, Sarajevu i Mostaru, o Džidžikovcu i Cernici, zašto su Velež i Hajduk sudbinski klubovi, ocu koji je volio automobile, o novoj knjizi ”Nekrolog jednoj epohi” koju će uskoro promovisati, te zašto nas rat u Gazi i zločini nad civilima i djecom ne smiju naučiti da mrzimo, govorimo sa legendom punka i folka, Ahmedom Burićem.

Ipak, treba vjerovati pjesnicima, jer oni imaju moć da popravljaju historiju. Bure je čovjek koji je uvijek popravljao svijet. I onaj folkerski i onaj pankerski. Pa ko voli, nek izvoli…

Amer Obradović (Tačno)

(Kliker.info)

Ranija ObjavaNepal zabranjuje TikTok zbog narušavanja društvenog sklada
Sljedeća ObjavaČetiri namirnice koje nedostaju vašoj ishrani ako ste svakodnevno bez energije