Home Zabava Ajkula progutala, pa povratila bodljikavog mravojeda

Ajkula progutala, pa povratila bodljikavog mravojeda

Ajkula progutala, pa povratila bodljikavog mravojeda

Istraživači sa Univerziteta Džejms Kuk u Australiji obilježavali su morske životinje na sjeveroistočnoj obali, u blizini ostrva Orfeus, kada se pred njima pojavila tigrasta ajkula duga tri metra.

Pošto je povratila bodljikavog mravojeda, istraživači smatraju da je plivala duž obale, u plićaku i tako ulovila kopnenu životinju, prenosi RTS.

„Bili smo prilično šokirani onim što smo vidjeli. Zaista nijesmo znali šta se dešava“, rekao je Nikolas Lubik, član istraživačkog tima i dodao da ova vrsta ajkula rijetko povrati plijen, sem kada je pod stresom ili joj nešto ne odgovara.

Bodljikavi mravojed (echidna) vrsta je kopnene životinje koja živi na tlu Australije i Nove Gvineje. Pripada grupi sisara koji se legu iz jaja, imaju bodlje koje vire iz tijela, a njuška im je kao kod mravojeda. Tačan broj ovih životinja u divljini je nepoznat.
Tigraste ajkule su svaštojedi

Smatraju ih čistačima, jer mogu da pojedu sve što im je dostupno.

Tigrasta ajkula je ostala nepovrijeđena poslije svoje bodljikave užine, a naučnici su je obilježili akustičnim uređajem za praćenje, prije nego što su je vratili nazad u vodu.

U okviru istraživačkog projekta, koji je trajao od 2020. do 2023. godine, naučnici su obilježili 812 riba, raža i ajkula kako bi bolje razumjeli njihovo kretanje i ponašanje.

Tigraste ajkule su na drugom mjestu po broju napada na ljude, odmah iza bijelih ajkula, navedeno je u Međunarodnom dosijeu o napadima ajkula.

Prema istraživanjima koja je radio poznati prirodnjak Dejvid Atenboro, bodljikavi mravojed ili dugokljuna ehidna, smatra se ugroženom vrstom i nalazi se na Crvenoj listi Međunarodne unije za očuvanje prirode, prenosi RTCG.

(Haber.ba)

Ranija ObjavaDOMAĆA MAJONEZA – Bolja od kupovne!
Sljedeća ObjavaSkoro u svakom gradu u Bosni i Hercegovini kljukuša se pravi drugačije, koji je recept pravi?