Home Nauka Asteroid će u nedjelju proći veoma blizu Zemlje

Asteroid će u nedjelju proći veoma blizu Zemlje

Otprilike jednom godišnje asteroid veličine automobila udari u Zemljinu atmosferu, stvori impresivnu vatrenu loptu i izgori prije nego što stigne na površinu.
2023 JK
Očekuje se da će asteroid po imenu 2023 JK proletjeti pored Zemlje u nedjelju, promašivši našu planetu za nešto više od 1,6 miliona kilometara.
Prema američkoj svemirskoj agenciji NASA, 2023 JK je otprilike veličine komercijalnog aviona. Asteroid JD4 – koji je otprilike iste veličine kao 2023 JK – također će proći u nedjelju, promašivši Zemlju za skoro dvostruku udaljenost. NASA predviđa naporan vikend u svemiru – još tri asteroida će proći nedaleko od Zemlje: Plavi mermer veličine autobusa, 2023 JL2 veličine aviona i HG11 – samo sedam metara u prečniku – koji će se približiti na 4,5 miliona kilometara.
Prolazak JK 2023 može biti veoma opasan u poređenju s drugim plutajućim stijenama, ali čovječanstvo ne bi trebalo da mijenja svoje planove za vikend. Poređenja radi, Mjesec je 380.000 kilometara od Zemlje, a u rijetkim prilikama da asteroidi udare na našu planetu, obično se ne dešava mnogo.
Zbrisao dinosaure
Otprilike jednom godišnje, asteroid veličine automobila udari u Zemljinu atmosferu, stvori impresivnu vatrenu loptu i izgori prije nego što stigne na površinu, objavila je NASA. Međutim, prije oko 65 miliona godina asteroid veličine planine je zbrisao dinosaure i većinu ostatka života na Zemlji. prenosi Avaz

(Haber.ba)

Ranija ObjavaKanton Sarajevo postaje prva zvanično certificirana halal friendly turistička destinacija u svijetu
Sljedeća ObjavaPostoje razlozi zbog kojih ne biste trebali konzumirati zobene pahuljice