Home Nauka Čudna eksplozija ponovo odjeknula u svemiru: Jedna stvar zabrinjava

Čudna eksplozija ponovo odjeknula u svemiru: Jedna stvar zabrinjava

Čudna eksplozija ponovo odjeknula u svemiru: Jedna stvar zabrinjava

Eksplozija koja se dogodila nekoliko milijardi svjetlosnih godina udaljena i zapažena 2022. godine, poznata kao “Tasmanijski đavo” (AT2022tsd), iznova pokazuje svoju moć, bukteći snagom jednakom 100 milijardi Sunaca – istom snagom kao i prilikom prvog bljeska, mjesecima nakon samog događaja.
Ova eksplozija spada u rijetku kategoriju poznatu kao svijetleći brzi plavi optički tranzijenti, ili LFBOT, od kojih je otkriveno samo nekoliko.
Tasmanijski đavo sada se pridružuje nizu LFBOT-ova koji izvode radnje koje su zaista neobične, kako ističe astrofizičar Džef Kuk sa Tehnološkog univerziteta Svinburn i ARC Centra izvrsnosti za otkrivanje gravitacionih valova (OzGrav) u Australiji: “Ovakav događaj nikada prije nije viđen.”
LFBOT-ovi su prvi put identifikovani 2018. godine s eksplozijom poznatom kao “Krava”.
Od tada su otkriveni još neki, često nazivani po životinjama, a svi su izuzetno svijetli, barem 10 puta sjajniji od uobičajnih supernova. Njihova nevjerovatna svjetlost dolazi u plavkastoj nijansi, a trajanje im je vrlo kratko, poput sporadičnih bliceva fotoaparata u dubinama svemira.
Iako su takvi događaji čudni, astronome posebno zanima uzrok, pišu nezavisne.com.
Generalno, svijetle eksplozije u svemiru proizlaze iz umirućih zvijezda koje postaju supernove ili sudara neutronskih zvijezda. Najizgledniji kandidat za LFBOT do sada bio je formiranje crne rupe u neobičnoj vrsti supernove s kolapsom jezgre, prenosi “Klik”.

(Haber.ba)

Ranija ObjavaWindows će biti dostupan i za iPhone
Sljedeća ObjavaĐemila Talić Gabriel pomaže studentima u BiH, sutra će u Sarajevu dobiti i prigodnu nagradu