Home Zanimljivosti Koliko konji žive?

Koliko konji žive?

Teško je utvrditi koju to prosječnu starost može doživjeti konj, jer se rijetko kada ta životinja pusti da ugine od starosti.

U najčešćem slučaju, i prve znakove starosti, biva proglašen neadekvatnim te završava u mesnicama. Unatoč svim ranijim izjavama ljubavi, ti se “nazovi” ljubitelji konja, kada ostari, lako rješavaju svog “nerazdvojnog druga”, prepuštajući ga žalosnoj sudbini, da često i nakon više promjena vlasnika, završi na nekoj tržnici, gdje se kupuju konji za klaonice.

Tu i tamo se pojavi vijest, da je konj premašio 40 godina života, ali to su izuzetci. Čini se da su istočnjačke pasmine dugovječnije, ali treba imati u vidu, da se u tim zemljama ne jede konjsko meso.

Bez obzira na sve to, utvrđeno je da konj prosječno živi 25 – 30 godina. Mnogo su točnije računice o godinama u kojima pojedine pasmine daju najbolje rezultate u odgovarajućim disciplinama. Tako čistokrvni trkaći konj daje najbolje rezultate između 2. i 5. godine, a poslije toga najbolje jedinke služe za reprodukciju, dok kasački konji imaju dužu karijeru, koja traje do 7-8 godina.

Sljedeća ObjavaKako nastaje duga?