Home Nauka Napravljena nova vrsta stakla

Napravljena nova vrsta stakla

Ova specijalna vrsta stakla može da se nanosi u vidu tankog sloja i tako prekrivenu površinu ohladi za 3,5 stepena Celzijusova, čak i kada je okolna temperatura blizu 40 stepeni.
Nova tehnologija, nazvana mikroporozni stakleni premaz, ukoliko se primijeni prilikom gradnje stanova može da smanji emisiju štetnog karbon dioksida po stambenoj jedinici i više od 10 odsto, bez upotrebe dodatne energije.
Stakleni premaz odbija 99 procenata solarne radijacije i skoro u potpunosti sprječava zagrijavanje zgrade ili drugih objekata, pretvarajući toplotu u dugotalasnu infracrvenu radijaciju.
Kada se usmjeri, ta radijacija bez zadržavanja prolazi kroz zemljinu atmosferu i oslobađa se u svemirskom prostoru, gdje su temperature ekstremno niske i dosežu – 270C.
Ovaj isti princip hlađenja, kažu istrazivači iz Merilenda, koristi i priroda. Planeta Zemlja se hladi na isti način, naročito tokom vedrih noći kada se u svemirska prostranstva ispuštaju enormne količine toplotne energije u vidu infracrvene radijacije, pišu nezavisne.

(Haber.ba)

Ranija ObjavaIzabran najbolji sir na svijetu, prave ga u ovoj dalekoj sjevernoj zemlji
Sljedeća ObjavaWindows će biti dostupan i za iPhone