Svi znaju da je tokom grmljavine najbolje potražiti zaklon u zatvorenom prostoru. Ipak, da li znate o čemu je sve dobro voditi računa kako biste očuvali sigurnost doma? Na primjer, da li ste svjesni toga da za vrijeme oluje tokom koje napolju sijeva ne bi trebalo da perete suđe?

To se ne odnosi samo na puštanje vode dok perete suđe, već i na tuširanje, pa čak i samo na pranje ruku. Naime, ukoliko vaše cijevi nisu dobro uzemljene, a munja udari u njih, struja će proteći kroz cevi i može vas udariti dok perete ruke, upozorava Džon Džensenijus, stručnjak za zaštitu od munja u američkom Nacionalnom centru za praćenje vremena.

On kaže da ne mijenja stvar ni ako su vaše vodovodne cijevi plastične, jer provodnik struje nisu samo cijevi, nego i voda.

Ukratko, držite se dalje od vode ako čujete grmljavinu. Takođe, pobrinite se da isključite i sve aparate iz struje, jer čak i ako nisu uključeni, dok su pod naponom, mogu biti opasni. Dovoljno je da ih samo dodirnete, kaže Džensenijus.

To se, prije svega, odnosi na toster, mikser i aparat za vodu, fiksni telefon, kao i televizor i računar, mašinu za pranje suđa ili veša. Dok je napolju nevrijeme, klonite se rukovanja tim aparatima.