Home Zanimljivosti Nezavisni producenti traže smjenu Antonia Beusa

Nezavisni producenti traže smjenu Antonia Beusa

U ponedjeljak 18. septembra 2023. godine, Grupa nezavisnih producenata u BiH obratila se Premijeru Vlade Federacije BiH, Nerminu Nikšiću, Ministrici kulture i sporta FBiH Sanji Vlaisavljević i članovima Vlade, sa zahtjevom za smjenu predsjednika Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju, Antonia Beusa i članova UO Fondacije.

Naglašavaju da su Grupa nezavisnih producenata čiji filmovi su u posljednjih 30 godina bosanskohercegovačku kinematografiju stavili u vrh evropskog i svjetskog filma, a samu kinematografiju po ostvarenim rezultatima učinili najuspješnijom ili jednom od najuspješnijih privrednih grana u Bosni i Hercegovini.

U pismu između ostalog stoji:

“Rad Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju je  pun neregularnosti i u suprotnosti je sa Odlukom o osnivanju, Statutom i odlukama Vlade Federacije BiH, odnosno, ne djeluje u skladu sa ciljevima fondacije.

Ovaj UO Fondacije za kinematografiju na čelu sa Antoniom Beusom, od dolaska na poziciju svojim netransparentnim djelovanjem korumpira tada postojeći sistem,  te mijenja i interpretira pravila, dodjeljuje sredstva mimo važećih kriterija, potpuno u suprotnosti sa svim uobičajenim i pozitivnim propisima i praksama u Evropi, te ne radi ništa na tome da se pozicija kinematografije ojača I da se rezultati koji su prethodnom periodu ostvareni iskoriste za dalji razvoj ove privredne grane.

Podržavamo Odluku Vlade i Ministrice kulture i sporta FBIH o tome da se sporne odluke Fondacije za kinematografiju ponište i zahtijevamo da se u narednom, što je moguće kraćem roku, izabere potpuno novi UO Fondacije za kinematografiju sastavljen od stručnih kadrova, koji će svojim radom doprinijeti daljem unapređenju ove izuzetno uspješne privredne grane”- navodi se u pismu Grupe nezavisnih producenata u BiH.

Neki od podpisnika pisma su:

Ademir Kenović, producent, Refresh („Savršeni krug”, „Gori Vatra”, „Ljeto u Zlatnoj Dolini”, „Kod Amide Idriza” itd)

Amra Bakšić Čamo, producentica, SCCA/pro.ba („Cirkus Kolumbia”, „Smrt u Sarajevu”, „Epizoda u životu berača željeza”, „Ekskurzija”, itd)

Adis Đapo, producent SCCA/pro.ba („Balada”, „Deset u pola”, „Pun mjesec”, „Ekskurzija”, itd)

Alem Babić, producent, Dokument ( „Sin”, „Naša svakodnevna priča”, „Sam samcat”, „Neke druge priče”, itd)

Damir Ibrahimović, producent, Deblokada, („Grbavica”, „Na putu”, „Muškarci ne plaču”, „Quo Vadis, Aida?”, itd)

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Grupa nezavisnih producenata

Izvor: Visoko.co.ba

Ranija ObjavaNokti boje kašmira, novi jesenji trend
Sljedeća ObjavaKolač za sve jugonostalgičare koji vraća u djetinjstvo