Home Zanimljivosti Nicole Aunapu Mann postaje prva domorodačka žena u svemiru

Nicole Aunapu Mann postaje prva domorodačka žena u svemiru

Astronautkinja američke svemirske agencije NASA, Nicole Aunapu Mann, postat će prva domorodačka žena koja će otputovati u svemir.

Mann je pukovnica marinaca te preipada plemenu Wilacki, a iz NASA-e je potvrđeno da će upravo ona biti prva Indijanka koja će otputovati u svemir. Ona će biti komandant misije Crew-5 koju na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), a koju će realizovati kompanija SpaceX. Lansiranje je zakazano za 29. septembar, a kada stigne na ISS, Mann će obavljati funkciju inžinjerke leta ISS Ekspedicije 68 tokom šestomjesečnog boravka.

Posadu misije Crew-5 će činiti NASA-in astronaut Josh Cassada, japanski astronaut Koichi Wakata te ruska kosmonautkinja Anna Kikina. Član plemena Chickasaw John Herrington je općenito bio prvi Indijanac u svemiru, a letio je svemirskim šaltom Endeavour 2002. godine.

Mann ima sjajnu podlogu za svemirske letove. Karijeru je počela kao avijatičarka mornarice te je letjela avionom F/A.18 Hornet tokom operacija u Afganistanu i Iraku. Magistrirala je mehanički inžinjering na Stanfordu, a NASA ju je izabrala među šest kandidata za astronaute 2013. godine. Ta grupa je postala veoma utjecajna, jer joj pripadaju Anna McClain, Jessica Meir i pilot Crew Dragona Victor Glover. Neki od njih poput Mann su se našli na užoj listi kandidata za Artemis misiju s posadom na Mjesec.

Za Mann ovo nije samo historijski trenutak, ona smatra da će njena misija “probiti barijere” kod domorodačke djece koja ne vjeruju da mogu postati astronauti.

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Izvor: Visoko.co.ba

Ranija ObjavaOvo je idealno vrijeme za slatkiše
Sljedeća ObjavaFinska premijerka Sanna Marin : Nisam se drogirala, samo sam puno plesala na ‘ludoj’ žurki