Home Zanimljivosti Proglašeni pobjednici 10. Šantićevog festivala djece pjesnika

Proglašeni pobjednici 10. Šantićevog festivala djece pjesnika

Na terasi Yunus Emre instituta u Mostaru u subotu je održano finalno veče 10. Šantićevog festivala djece pjesnika na kojem su proglašeni pobjednici.

Još jednom je Mostar pokazao da unatoč svim lošim epitetima, njeguje ljubav, baštinu i tradiciju, a da su najbolji ambasadori njegovih ljepota upravo, najmlađi pjesnici, priopćili su iz Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta”

Uz zvuke muzičkog sastava Zerdelija i učeničkog hora OŠ Bijelo Polje i Vrapčići, proglašeni su pobjednici Festivala.

Od preko 2000 pristiglih pjesama, u kategoriji od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola, nagradu Andrea Šofranac, osvojili su za prvo mjesto Adi Kolar, drugo mjesto zauzela je Martina Vujisić i treće Jovan Lukić.

U kategoriji osnovnih škola od petog do devetog razreda prvo mjesto je osvojila Samra Karadža (Mostar), drugo mjesto Dunja Dašić (Beograd) i treće mjesto Gabrijela Spahić (Tuzla).

Festivalski Grand Prix osvojila je Elena Majstorović, djevojčica s pet učešća iza sebe, koja je mostarska srca ukrala još svojom prvom pjesmom.

Finalnoj večeri je prethodio niz tradicionalnih aktivnosti poput posjete grobu Alekse Šantića, recitalom u parku ali i prigodnim izložbama, kojim SPKD “Prosvjeta” obilježava i od zaborava čuva rođendan Alekse Šantića ali i podsjeća mlade koliko je bitno njegovati svoju kulturu, umjetnost i tradiciju.

Još jednom,  Mostar je bogatiji za pregršt mladih pjesnika i prijatelja za koje jedva čekamo da planiramo sljedeći festival, priopćili su organizatori.

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena

Izvor: Visoko.co.ba

Ranija ObjavaZnate li da pravite OPASNU GREŠKU kada JEDETE KASNO UVEČE? Evo šta se dešava u tijelu i kako se stvara opasnost i od najtežih bolesti
Sljedeća ObjavaNaučni skup istražuje hercegovački karst