Home Nauka Redizajn svijeta ljubavi : Seksualni roboti sa umjetnom inteligencijom bi uskoro mogli...

Redizajn svijeta ljubavi : Seksualni roboti sa umjetnom inteligencijom bi uskoro mogli zamjeniti ljude

Seksualni roboti pokretani umjetnom inteligencijom uskoro bi mogli zamijeniti ljudske partnere, rekao je bivši izvršni direktor u Googleu Mohammad “Mo” Gawdat u razgovoru s Tomom Bilyeuom, voditeljem podcasta Impact Theory.

Gawdat je bio poslovni direktor Google X-a, a proslavio se i kao pisac bestsellera Solve for Happy i Scary Smart u kojima piše o budućnosti umjetne inteligencije i načinima na koji možete spasiti naš svijet i pronaći vlastitu sreću.

Redizajn svijeta ljubavi

Gawdat tvrdi da će umjetna inteligencija “redizajnirati svijet ljubavi i odnosa” u kojem će umjetno stvoreni susreti postati jednako zadovoljavajući kao i interakcije u stvarnom životu. Najavio je i da će se slušalice za virtualnu i proširenu stvarnost, poput Appleovih Vision Pro ili Quest 3uskoro koristiti za simulaciju seksa.

“Riječ je o signalima u vašem mozgu da uživate u društvu i seksualnosti i ako stvarno želite skinuti magiju s toga, sve se to se može i simulirati“, kaže Gawdat koji se nimalo ne zamara pitanjem hoće li ti strojevi biti osjećajni i hoće li to biti problem za ljude koji traže pravu vezu?

Simulacija osjećajnosti

“Postoji velika rasprava o tome jesu li oni osjećajni ili ne. Ali je li to zaista važno ako tako dobro simuliraju osjećajnost?”, kaže bivši direktor Googlea. “Je li zaista važno je li Morgan Freeman koji s vama razgovara na ekranu zaista on ili avatar generisan umjetnom inteligencijom, ako vi vjerujete da je to Morgan Freeman? Nemojmo se zamarati razgovorima o tome jesu li živi i jesu li razumni; to uopšte nije važno. Ako moj mozak vjeruje da jesu onda jesu“, zaključio je Gawdat.

(Radio Sarajevo)

Ranija ObjavaMladi iz oba entiteta promovišu BiH : Kakvu poruku šalju Evropskoj uniji?
Sljedeća ObjavaRezultat istraživanja: Preskakanje doručka skraćuje životni vijek