Home Zanimljivosti Šeika Al Mayassa dobila priznanje za najistaknutiju Arapkinju u 2023. godini

Šeika Al Mayassa dobila priznanje za najistaknutiju Arapkinju u 2023. godini

Arapsko razvojno vijeće za žene i biznis proglasilo je predsjednicu Katarskih muzeja, šeiku Al Mayassu bint Hamad Al-Thani za najistaknutiju Arapkinju i dodijelilo joj odlikovanje za arapskog lidera/liderku za 2023. godinu.

Kako prenosi katarska novinska agencija QNA, ovim priznanjem se odaje počast šeiki  Al-Thani, odnosno „njezinim diplomatskim i humanitarnim naporima, kao i njenom socijalnom radu u različitim razvojnim oblastima“.

Priznanje je primio ambasador države Katar u Libanu, šeik Saud bin Abdulrahman Al-Thani tokom prijema u ambasadi u Bejrutu. Ovom prilikom katarski ambasador je ugostio delegaciju Arapskog razvojnog vijeća za žene i biznis, na čelu s dr. Iman Ghossein.

U objavi na zvaničnom računu na X platformi, ambasador Al-Thani naveo je da mu je bilo zadovoljstvo primiti priznanje u ime šeike Al Mayasse, a od predsjednice Ghossein. Dodao je, također, da je čast govoriti o doprinosu katarskih liderki u oblasti razvoja i kreativnosti.

Dr. Ghossein je izrazila najdublje poštovanje i zahvalnost šeiki Al Mayassi, koja se prema njenim riječima smatra jedinstvenim uzorom za Arapkinje. Doprinoseći napretku žena u arapskom svijetu i globalno, istaknula je, šeiki Al Mayassa ostavlja „neizbrisiv trag u historiji“.

Nadalje, dr. Ghossein je napomenula da je šeika Al Mayassa uzorna Arapkinja s pionirskim utjecajem u oblasti kulture i obrazovanja, preuzimajući vodeću ulogu u podršci različitim lokalnim i međunarodnim organizacijama. Dodatno, istakla je neumorne napore i inicijative šeike Al Mayasse za očuvanje kulture i naslijeđa u Kataru, te jačanje historijskog naslijeđa Arapa.

Inače, iz Arapskog razvojnog vijeća za žene i biznis su objasnili kako su okolnosti u regiji, posebno rat u Gazi, dovele do kašnjenja svečanosti koja je prvobitno planirana za kraj 2023. godine. Kako su dodali, ranije planirana svečanost otkazana je iz poštovanja prema šehidima Gaze, uključujući muškarce, žene i djecu, a priznanje je umjesto toga uručeno u katarskoj ambasadi u Bejrutu.

Šeika Al-Mayassa bint Hamad bin Khalifa Al Thani je sestra emira Države Katar, Tamima bin Hamada Al Thanija i kći ranijeg suverena te zaljevske zemlje, Hamada bin Khalifa Al Thanija i njegove supruge, svjetski poznate šeike Moze bint Nasser.

(Kliker.info)

Ranija ObjavaSpektakularno za oči, neprijatno za nos: “Cvijet leš” cvjeta prvi put poslije više godina
Sljedeća ObjavaDOMAĆA MAJONEZA – Bolja od kupovne!