Home Zanimljivosti U Francuskoj otvorena obnovljena Vila Viardot u sklopu Dana evropske baštine

U Francuskoj otvorena obnovljena Vila Viardot u sklopu Dana evropske baštine

U Francuskoj je nedavno otvorena restaurirana Vila Viardot koja je pripadala operskoj pevačici Pauline Viardot, u sklopu Dana evropske baštine, saopštio je Evropski centar muzike sa sjedištem u Buživalu na širem području Pariza. Na otvaranju je govorio predsjednik Francuske Emmanuel Macron koji pozvao na zvanično pokretanje aktivnosti Evropskog muzičkog centra u Buživalu.

“Završetkom restauracije Vile Viardot otvara se nova faza koja bi trebalo da dovede do uspostavljanja aktivnosti Evropskog muzičkog centra”, naveo je Macron u poruci.

Predsjednik Francuske pozdravio je inicijativu za osnivanje projekta Evropskog muzičkog centra još u maju 2019. Tada je je govorio o “važnosti muzike kao faktora komunikacije i solidarnosti na nivou Evrope, a jedan od primjera te solidarnosti je bila Pauline Viardot (1821-1910)”, francuska operska pjevačica i kompozitorka španskog porijekla. Macron je takođe pozvao javne i privatne mecene na donacije za oživljavanja evropskog centra u sklopu kojeg se pored Vile Viardot nalazi i kuća slavnog kompozitora Georges Bizet u kojoj je komponovao operu “Karmen”.

Taj centar bi trebalo da bude mjesto razmjene umjetnosti, humanosti i nauka, naveo je centar na svom sajtu.

Centar se nalazi u Buživalu sjeverno od Pariza i pored vile obuhvata takozvano Brdo impresionista sa uređenim parkom koji povezuje Vilu Viardot, daču Ivana Turgenjeva i kuću Georgesa Bizeta. Radovi na obnovi Vile Viardot su počeli 2019. godine. Tu vilu su posjećivali umjetnici i intelektualci tog vremena.

Pauline Viardot i njen suprug Louis su zajedno sa prijateljem, ruskim piscen Ivanom Turgenjenvim, kupili imanje sa vilom u italijanskom neoklasicističkom stilu. Turgenjev je potom za sebe izgradio ljetnjikovac koji je nazvao dačom. Njih troje su živjeli na tom imanju do smrti krajem 19. vijeka.

Veoma zabrinuti velikim promjenama u drugoj polovini 19. vijeka, njih troje su svoje salone pretvorili u mjesta prijema intelektualne i umjetničke elite iz cijele Evrope. Zbog toga ih svijet umjetnosti smatra prenosiocima kulture širom Evrope.

Vila Viardot će biti domaćin mnogih kulturnih dešavanja Evropskog centra muzike, u okviru kojeg se nalazi 57 kulturnih ustanova i fonadicija iz 22 evropske zemlje, dodao je centar.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Beta

Izvor: Visoko.co.ba

Ranija ObjavaStudija: Novi “superkontinent” bi u dalekoj budućnosti mogao uništiti čovječanstvo
Sljedeća ObjavaPOPIJTE ČAŠU MEDENE VODE UJUTRU NA PRAZAN ŽELUDAC: Desiće se vam se ovih 6 NEVJEROVATNIH stvari!