Home Zanimljivosti U srijedu počinje program obilježavanja 111. godišnjicu Udruženje ilmijje IZ u BiH

U srijedu počinje program obilježavanja 111. godišnjicu Udruženje ilmijje IZ u BiH

U srijedu počinje program obilježavanja 111. godišnjicu Udruženje ilmijje IZ u BiH

Udruženje ilmijje Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, koje okuplja imame, muallime, uposlenike Islamske zajednice, te vjeroučitelje, muderrise i profesore islamskih fakulteta, u septembru i oktobru nizom aktivnosti obilježava 111. godišnjicu postojanja i djelovanja.

Program manifestacije počinje u srijedu 20. septembra u  14:30 sati  promocijom knjige “Imami Srebrenice 1992-1995 – memorizacija kao zavjet i opomena” autora Alije ef. Jusića, koju zajednički pripremaju Udruženje ilmijje, Institut za društvena i religijska istraživanja iz Tuzle i Gazi Husrev-begova bibliotekau Sarajevu  koja će ugostiti ovu promociju.

O knjizi će, osim autora, govoriti doc. dr. Šefko Sulejmanović i prof. Osman Halilović.

U programu također učestvuju glumac Irfan Kasumović i prof. Nihad Ibrišević, a moderator će biti Emir Šečić.

Knjiga “Imami Srebrenice 1992 – 1995: Memorizacija kao zavjet i opomena”, nastala je iz ljudske potrebe i moralne obaveze autora da prenese nama i budućim naraštajima ono što se događalo u Srebrenici i oko Srebrenice tokom agresije na nezavisnu državu Republiku Bosnu i Hercegovinu 1992-1995. godine.

Alija-ef. Jusić, džematski imam u Potočarima kod Srebrenice i glavni imam Odbora Islamske zajednice Srebrenica tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, bio je neposredni svjedok događanja o kojima piše u ovoj knjizi.

Svjedočenje autora ove knjige jedno od najautentičnijih štiva o životu i stradanju imama na ovom dijelu bosanskohercegovačke grude, pisano perom neposrednog svjedoka mnogih događanja u Srebrenici i oko Srebrenice, a najviše onih jezivo bolnih, nepojmljivih zdravom ljudskom umu i civiliziranom svijetu. Stoga je ova knjiga, ovakva kakva jeste, i morala biti objavljena i predstavljena svekolikoj javnosti.

Okružni odbor Udruženja ilmijje Tuzla za 27. septembar priprema manifestaciju “Čuvajmo od zaborava”, u okviru koje će članovi Udruženja ilmijje posjetiti mjesta masovnih grobnica u Zvorniku, nakon čega će biti upriličena i centralna mevludska svečanost u džamiji u Kamenici.

U okviru obilježavanja 111. godišnjice Udruženja ilmijje također će biti proučena hatma-dova pred duše imama stradalih u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, pred Spomen-obilježjem imamima šehidima ispred Gazi Husrev-begove medrese.

Svečana akademija povodom 111. godišnjice Udruženja ilmijje Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini biti će održana 28. septembra u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, s početkom u 14.00 sati. Tom prilikom će se obratiti Nesib-ef. Hadžić, predsjednik Udruženja ilmijje i reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović. U okviru svečane akademije biće upriličena promocija Zbornika radova “Uloga i značaj imama u procesu povratka” te dodjela priznanja i poklona za devetnaest bh. imama i jednu muallimu, koji su penzionisani u protekloj godini.

Program se nastavlja 03. oktobra u Tešnju, gdje će Odbor Udruženja ilmijje Tešanj i MIZ Tešanj upriličiti tribinu pod nazivom “Sjećanje na život i djelo Abdulah ef. Hadžića”, dok će 11. oktobra Odbor Udruženja ilmijje Mostar i MIZ Mostar ugostiti promociju Zbornika radova “Uloga i značaj imama u procesu povratka”. Također, svi odbori će povodom 111. godišnjice Udruženja ilmijje upriličiti prigodne programe na svome terenu.

Program obilježavanja 111. godišnjice Udruženja ilmijje će biti okončan u petak 13. oktobra kada će predsjedavajući Skupštine Udruženja ilmijje Safet ef. Karahmetović klanjati džuma-namaz i održati hutbu na Musalli u Potočarima.

Udruženje ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini osnovano je 28. septembra 1912. godine.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Agencija MINA

Izvor: Visoko.co.ba

Ranija ObjavaObjavljena monografija povodom 70 godina Lutkarskog kazališta Mostar
Sljedeća ObjavaKONKURS: “Sigurnost djece u saobraćaju, pokaži svoju kreativnost, 2023”