Home Zanimljivosti Vrh meteorološke službe u Mađarskoj smijenjen zbog pogrešne prognoze

Vrh meteorološke službe u Mađarskoj smijenjen zbog pogrešne prognoze

Dva najbolja mađarska stručnjaka za vremenske prilike, načelnik i zamjenik šefa meteorološke službe, otpuštena su zbog pogrešne vremenske prognoze koja je izazvala političku galamu u zemlji.

Vlada je povodom proslave državnog praznika Dana Svetog Stefana organizovala, kako je nazvala, “najveći evropski vatromet” za subotu uvečer, međutim sedam sati prije početka odložila je svečanost zbog objave ekstremnog vremenskog upozorenja, prenio je danas BBC. Oko 40.000 raketa za vatromet bilo je spremno za lansiranje sa 240 tačaka duž pet kilometara km dijela rijeke Dunav u centru Budimpešte, na ekranu koji obično gleda do dva miliona ljudi.

Vlada je odložila događaj na sedam dana zbog ekstremnih vremenskih upozorenja koje je dobila, ali kišna oluja koju je Nacionalna meteorološka služba predvidjela promijenila je pravac i umjesto toga pogodila dijelove istočne Mađarske i potpuno zaobišla glavni grad.

Služba je u nedjelju objavila javno izvinjenje na svojoj Facebook stranici, objašnjavajući da se desio “najmanje vjerovatan” ishod i da je neizvjesnost dio vremenske prognoze. Ministar za inovacije Laslo Palković jučer je smijenio šefove službi, što je odmah stupilo na snagu.

Reakcije u Mađarskoj su različite. Oko 100.000 ljudi potpisalo je peticiju kojom se poziva na otkazivanje vatrometa u vrijeme rata u susjednoj Ukrajini i štednje kod kuće.

Pristalice vlade, međutim, bile su bijesne zbog navodne nesposobnosti prognostičara i nadaju se da će se svečanosti održati kako po planu sljedeće subote.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Beta

Izvor: Visoko.co.ba

Ranija ObjavaDonosimo spisak aplikacija koje su opasne za vaš telefon: Ako ih imate odmah ih obrišite
Sljedeća ObjavaAKO PIJETE VODU SA ČESME, OVAKO PROVJERITE DA LI JE OPASNA: Štetne materije se LAKO PRIMJETE, samo jedno uradite!