Home Ljepota Znate li da i sjemenke podstiču rast kose?

Znate li da i sjemenke podstiču rast kose?

Čia sjemenke
Bogate su esencijalnim masnim kiselinama, proteinima i vlaknima te stoga podstiču rast snažne i sjajne kose. U stvari, vitalni nutrijenti, poput cinka i bakra, prisutni u čia sjemenkama poznati su po tome što sprečavaju lomljenje vlasi.

Lanene sjemenke
Obiluju omega 3 masnim kiselinama te djeluju kao hrana za folikule kose, smanjuju upalu i pospješuju zdravlje vlasišta. Uz to, sadrže i antioksidanse koji sprečavaju stanjivanje i ispadanje kose.

Sjemenke sezama
I bijeli i crni sezam bogati su esencijalnim nutrijentima poput magnezijuma, kalcijuma i proteina, koji su neophodni za rast kose. Osim toga, ove sjemenke djeluju hidratantno i preveniraju štetne učinke sunčevih zraka na kosu.

Sjemenke suncokreta
Krcate vitaminom E, cinkom i omega 3 masnim kiselinama, sjemenke suncokreta poboljšavaju cirkulaciju u vlasištu, a to može podstaći rast kose. Možete ih grickati umjesto užine, ali ograničite unos na samo 30 grama dnevno.

Sjemenke piskavice
Poznate su po udjelu proteina i nikotinske kiseline te pomažu u učvršćivanju vlasi i prevenciji njihovog pucanja. Ostali nutrijenti, poput vitamina A, C i K, željeza, kalijuma i proteina takođe mogu podstaći rast kose, navodi “Živim”.

(Haber.ba)

Ranija ObjavaKinezi napravili 3D elektronsku kožu
Sljedeća ObjavaŽelite zdravi doručak koji će vas držati sitima? Probajte ovih pet recepata