Home Zanimljivosti Grad Luksor žila kucavica egipatskog turizma

Grad Luksor žila kucavica egipatskog turizma

Grad Luksor žila kucavica egipatskog turizma

Grad Luksor, koji se smatra “žilom kucavicom” egipatskog turizma, jedna je od omiljenih turističkih atrakcija sa bogatom historijom i hramovima.

Čuven po piramidama, sfingama i faraonima, Egipat je jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija na svijetu i mjesto koje svake godine posjeti veliki broj turista.

Jedan od gradova koji krije brojne misterije drevne egipatske civilizacije i otvara vrata turistima iz cijelog svijeta, svakako je Luksor. Mnogi ga smatraju jednim od najvećih otvorenih muzeja na svijetu.

Luksor je grad u kojem živi oko pola miliona ljudi. Smješten na rijeci Nil, Luksor je stjecište mnogih arheoloških nalazišta i bogatih kulturno-historijskih spomenika.

Grad je bio prijestolnica Egipta tokom Novog Kraljevstva, posvećen bogu Amon-Ra i predstavlja idealnu destinaciju za svakog zaljubljenika u historiju.

Luksor posjeduje brojna kolosalna “čuda” drevnog Egipta kao što su Memnonove statue, grobnicu faraona Aneonhotepa, nevjerovatne hramove iz Karanaka, piramide i dvije doline kraljeva i kraljica. Ovdje su pronađene stotine grobnica uključujući čuvenu grobnicu faraona Tutankamona i faraona Ramzesa.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/AA

Izvor: Visoko.co.ba