Home Zanimljivosti Javnost ogorčena nakon što su učesnici poljskog TV talent showa koristili blackface

Javnost ogorčena nakon što su učesnici poljskog TV talent showa koristili blackface

Javnost ogorčena nakon što su učesnici poljskog TV talent showa koristili blackface

Vodeći poljski TV talent show uveliko je kritiziran zbog pojavljivanja slavnih takmičara sa obojenim licem u crno, imitirajući tako Kendricka Lamara i Beyoncé.

Pjevač Kuba Szmajkowski, zvijezda u Poljskoj koji ima 163.000 pratilaca na Instagramu, pobijedio je u subotu u drugoj epizodi 19. serije Twoja Twarz Brzmi Znajomo – poljske iteracije dugogodišnje franšize Your Face Sounds Familiar – nakon što je izveo Lamarovu pjesmu Humble sa licem obojenim u crno (blackface), umjetnim pletenicama i lažnom bradom. Također je koristio N-riječ, koju tokom emisije uživo nisu cenzurisali.

Glumica Pola Gonciarz takođe je potamnila kožu da bi nastupila kao Beyoncé, pjevajući If I Were a Boy. Svaki takmičar je objavio video svoje transformacije na društvenim mrežama. Stotine korisnika društvenih mreža izrazilo je ogorčenje, i dok emisija niti njene zvijezde nisu komentirale kontroverzu, Twoja Twarz Brzmi Znajomo je ranije – i bez kajanja – izaziva kontroverzu zbog upotrebe blackfacea.

Nakon što je glumac Tomasz Ciachorowski izveo Stronger Kanyea Westa 2021., emisija je objavila izjavu u kojoj se navodi da je “veoma iznenađena” reakcijom, uz obrazloženje: “Namjera svake zvijezde koja nastupa u emisiji, kao i cijelog producentskog tima, je rekreirati originalnu predstavu na najprecizniji način, uz odavanje počasti originalnom umjetniku.”

Ponosno su dali i druge prethodne primjere, imitacije Tine Turner, Missy Elliott, Stevieja Wondera i drugih, te su istakli dobrotvorna davanja u emisiji. Szmajkowski je donirao svoju nagradu dobrotvornoj organizaciji za borbu protiv raka djece Przystań Nadziei.

Your Face Sounds Familiar producira u Poljskoj Endemol Shine (pod francuskom matičnom kompanijom Banijay), a koja ima i druge regionalno poznate verzije Big Brothera, The Million Pound Drop i Masterchefa. Emisija je nastala u Španiji 2011.

Godine 2021. češka iteracija emisije zabranila je svojim takmičarima da koriste blackface.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/The Guardian

Izvor: Visoko.co.ba