Home Zanimljivosti Beogradski jazz festival od 24. do 29. oktobra

Beogradski jazz festival od 24. do 29. oktobra

Beogradski jazz festival od 24. do 29. oktobra

Beogradski jazz  festival, 39. po redu, biće održan od 24. do 29. oktobra u Domu omladine i MTS dvorani pod sloganom “Jazzscapes”, saopštio je danas Dom omladine Beograda. Tokom šest dana festivala nastupiće više od 100 umjetnika iz 20 zemalja svijeta sa četiri kontinenta, u okviru 21 profesionalnog i nekoliko srednjoškolskih sastava.

Reflektujući članstvo Beogradskog jazz festivala u Evropskoj jazz mreži ponovo je naglasak na evropskom jazzu , koji čini preko osamdeset procenata programa, navodi se u saopštenju.

Od žanrova, na festivalu će biti zastupljeni swing i bibap, jazz-rok i fusion, free-jazz i druge avangardne tendencije, vokalni i orkestarski jazz, kao i različita miješanja jazza sa folklorom, savremenom klasikom i elektronikom.

U fokusu 39. izdanja, kako se navodi u najavi, je saksofon – devet lidera ansambala koji učestvuju na festivalu čine saksofonisti.

Među izvođačima, festival je posebno istakao nastupe američkog gitariste John Scofielda i italijanskog saksofoniste Stephana di Batista, koji će sa svojim sastavima nastupiti 29. oktobra na duplom koncertnom programu u MTS dvorani.

Od koncerata u Domu omladine Beograda, najavljeni su projekat “Troubadours” Sylvaina Riffleta i duo “FeeL” Leile  Martial i Valentina Sacaldya, koji zaokružuju veče francuskog jazza 29. oktobra, kao i dvoje predstavnika skandinavskog jazza- norveški bubnjar Pol Nilsen-Lav sviraće sa orkestrom Large Unit, a finski trubač Verneri Pohjola predstaviće projekat “Monkey Mind”.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Beta

Izvor: Visoko.co.ba