Home Sport Početci Italijanske Serije A

Početci Italijanske Serije A

Italijanska Serija A je kao i svake godine startala sredinom augusta. Prošlogodišnji šampion Inter je vjerojatno prvi kandidat za titulu i ove godine, ali je sigurno da će i drugi timovi željeti da dođu do prvog mjesta. Tu se prvenstveno misli na Juventus koji je odlučan da ponovo povrati titulu najboljeg italijanskog tima. Iz prikrajka vjerojatno vrebaju i Milan, Roma, Atalanta i Napoli, ali pitanje je da li ove ekipe mogu u tekućoj sezoni završiti kao šampioni. Ono što svakako ljubitelje italijanskog fudbala može da raduje je činjenica da je zanimanje za italijanski šampionat ponovo poraslo, i da sve više igrača i trenera želi da dođe ili da se vrati u Italiju. Kvalitet fudbala je bolji nego što je to bio u nekim ranijim godinama, a to sve može predstavljati pravi poziv za navijače da i ove godine pomno prate Seriju A.

Prvo kolo

Prvo kolo italijanskog šampionata donijelo je i prvo iznenađenje. Inter je išao na gostovanje Đenovi, i na kraju je uspio da dođe samo do jednog boda. Rezultat je bio 2:2, a to je sigurno bio dobar znak za Simonea Inzagija, trenera Intera, da stvari još uvijek nisu na onom nivou na kojem bi on to želio. Za razliku od Intera, Juventus je bio i više nego uvjerljiv kod kuće. Savladao je novajliju u Ligi, Komo uvjerljivim rezultatom 4:0. Tim Seska Fabregasa nije ništa mogao protiv mnogo jačeg protivnika, i pitanje je koliko će njegova ekipa moći da pokaže u novom šampionatu sa timom koji je možda bio odličan u Seriji B, ali koji je ušao u jedan potpuno novi i mnogo jači sistem takmičenja. Kao i svoj gradski rival, tako je i Milan u prvom kolu remizirao. On je kod kuće igrao neriješeno, 2:2 protiv Torina. Još jedno, ali neprijatno iznenađenje priredio je Napoli svojim navijačima jer nije uspio dobro da startuje u novom šampionatu. Oni su uvjerljivo poraženi na gostovanju Helas Veroni rezultatom 3:0, te novi trener Napolija, Antonio Konte, sigurno nije bio zadovoljan kako mu je tim izgledao na početku sezone. Vjerojatno će biti potrebno određeno vrijeme kako bi uspio da nametne svoju trenersku filozofiju, ali je tu veće pitanje koliko će uprava imati strpljenja sa njim, a ovo sve će uticati i na sve one koji igraju sportsko klađenje na tim iz Napulja. Što se tiče ostalih rezultata, Empoli i Monca su igrali neriješeno, bez golova. Neriješeno su odigrali i Parma i Fiorentina, a rezultat u njihovom duelu bio je 1:1. Lacio je kod kuće pobijedio ekipu Venecije sa 3:1 dok je Atalanta bila uvjerljiva na gostovanju Lećeu pobijedivši ga sa 4:0. Ostale utakmice su donijele duele bez pobjednika. Kaljari i Roma su igrali bez golova, dok su Bolonja i Udineze remizirali rezultatom 1:1.

Drugo kolo

U drugom kolu, Inter je uspio da ispravi nešto lošiji rezultat iz prvog kola, te je tako na svom terenu savladao Leće sa 2:0. Juventus je još jedanput bio uvjerljiv. Ovoga puta pobeđena je ekipa Helas Verone rezultatom 3:0. Milan je ostvario još jedan loš rezultat. Parma je na svom terenu bila bolja od Milana rezultatom 2:1, a i Roma je uspjela još jedanput da neprijatno iznenadi svoje navijače jer je izgubila kod kuće od Empolija rezultatom 2:1. Napoli je uspio da pred svojim navijačima dobije Bolonju sa 3:0. Đenova je pobijedila Moncu na gostovanju rezultatom 1:0, Udineze je kod kuće savladao Lacio sa 2:1, a Torino je pobijedio Atalantu sa 2:1. Fiorentina i Venecija su igrale neriješeno 0:0, a neriješeno je bilo i u duelu Kaljarija i Komoa s tim što je rezultat bio 1:1.

Treće kolo

U derbiju trećeg kola koje je i otvorilo ovu rundu takmičenja, Inter je bio veoma uvjerljiv protiv Atalante. Inter je ekipi iz Bergama dao četiri gola ne primivši niti jedan, čime je pokazao da polako ulazi u formu, i da će u narednim kolima vjerojatno biti još dominantniji. Juventus je također igrao derbi. U Torino je stigla ekipa Rome, te su mnogi očekivali dobru utakmicu u kojoj će vidjeti kako dobre poteze, tako i golove. No, ovaj derbi to nije opravdao te je pored slabe igre rezultat bio 0:0. Sa druge strane, derbi između Lacija i Milana donio je mnogo bolju igru, a nakon devedeset minuta, rezultat je bio 2:2. Torino je na gostovanju uspio da savlada Veneciju sa 1:0, pa se već sada nazire da će ekipa Venecije i ove godine voditi veliku bitku kako bi opstala u Seriji A. Napoli je na svom terenu savladao Parmu sa 2:1 dok je Leće kod kuće pobijedio Kaljari sa 1:0. Bolonja i Empoli su igrali neriješeno, 1:1. Udineze je savladao Komo sa 1:0, Fiorentina i Monca su igrale 2:2, dok je Helas Verona uspjela da pobijedi Đenovu na gostovanju rezultatom 2:0.

Trenutni poredak

Poslije tri kola, na prve četiri pozicije su ekipe Intera, Juventusa, Torina i Udinezea koje imaju po sedam bodova. Helas Verona i Napoli imaju po 6 bodova dok je Milan prilično loše startao, pa se trenutno nalazi na četrnaestom mjestu sa samo 2 boda, a mnogi zbog toga i izbjegavaju da igraju klađenje uživo na ovaj tim. Na posljednje dvije pozicije se nalaze Venecija i Komo, a obje ove ekipe imaju samo 1 bod što znači da su do sada ostvarile jedan remi i dva poraza.