Home Zanimljivosti Astronauti poručuju: Zemlja je tako krhka, a iz svemira se granice ne...

Astronauti poručuju: Zemlja je tako krhka, a iz svemira se granice ne vide

Pogled na Zemlju iz svemira je divno iskustvo koje mijenja našu perspektivu. Iz svemira izgleda veoma krhko. Trebali bismo se pobrinuti za našu planetu jer je to naš jedini dom, iznijeli su astronauti svoje uvide izvan “plave planete”.

Dva astronauta i jedan kosmonaut podijelili su svoje poglede i iskustva u svemiru, savjetujući buduće svemirske putnike da sanjaju velike snove i slijede svoje strasti. Stephanie Wilson (57) je jedna od astronauta koji su prisustvovali Sajmu vazduhoplovstva i tehnologije TEKNOFEST u turskom gradu Izmiru.

Wilson, zajedno sa 70 astronauta i kosmonauta, boravi u Turskoj u sklopu kongresa Udruženja istraživača svemira, grupe astronauta i kosmonauta. Tri puta je putovala u svemir i to 2006., 2007. i 2010. godine.

Na pitanje šta bi bio njen savjet mladim djevojkama koje žele krenuti njenim stopama, posebno u zemljama u razvoju, Wilson, koja je druga Afroamerikanka koja je otišla u svemir, rekla je: “Sanjati i stvarno zamisliti nemoguće. Imajte vjeru u vaše sposobnosti i nemojte se bojati istraživati i sanjati i prihvatiti sve prilike i izazove”.

Rođena je u SAD-u, studirala je inženjerstvo i provela je više od 42 dana u svemiru. “Izgleda kao da smo, kada smo bili mlađi, bili puni energije, puni strasti da odemo u svemir”, ispričao je italijanski astronaut Paolo Nespoli (66). O prvom pogledu na Zemlju iz svemira, ruski kosmonaut Denis Matvejev (40) rekao je:

“Iz svemira se ne vide granice”.

Napominjući “kako krhka” Zemlja izgleda iz svemira, Matvejev je ukazao i na zagađenje uzrokovano ljudskim djelovanjem. “Trebalo bi da brinemo o našoj planeti jer je to naš jedini dom i veoma je krhka”, kazao je Matvejev.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/AA

Izvor: Visoko.co.ba

Ranija ObjavaPOPIJTE ČAŠU MEDENE VODE UJUTRU NA PRAZAN ŽELUDAC: Desiće se vam se ovih 6 NEVJEROVATNIH stvari!
Sljedeća ObjavaNEZAOBILAZAN TREND ZA JESEN – Kišni mantil, komad koji spaja lijepo i korisno