Home Nauka Changesite-(Y) : Kineski naučnici otkrili novi mineral na Mjesecu

Changesite-(Y) : Kineski naučnici otkrili novi mineral na Mjesecu

Kineski naučnici tvrde da su otkrili novi mineral na Mjesecu, a time je Kina postala prva zemlja koja ostvarila takav uspjeh.

Tokom konferencije za medije je potpredsjednik Kineske uprave za atomsku energiju (CAEA) Dong Baotong objavio ime novog minerala, a to je Changesite-(Y).

“Ovo je veliko naučno postignuće za Kinu na polju svemirske nauke”, istakao je on.

Changesite-(Y) je fosfatni mineral u stupastom kristalu koji se nalazi u česticama lunarnog bazalta.

Od 140.000 čestica lunarnog uzorka, istraživači Pekinškog istraživačkog instituta za geologiju urana su identificirali, analizirali i intepretirali česticu jednog kristala radiusa oko 10 mikrona pomoću sofisticiranih tehnika uključujući difrakciju rendgenskih zraka.

Kineska komisija za nove minerale, nomenklaturu i klasifikaciju (CNMNC) Međunarodnog mineraloškog udruženja (IMA) klasificirala je Changesite-(Y) kao novi mineral.

To je šesti novi mineral koji su ljudi indentificirali na Mjesecu, a Kina se sada pridružila SAD-u i Rusiji, zemljama koje su također učinile isto.

Kineska misija Chang'e-5 je 2020. godine donijela uzorke lunarnog tla na Zemlju i to je bio prvi put u periodu dužem od 40 godina. U analizi uzoraka su učestvovali istraživači nekoliko agencija uključujući Kinesku akademiju nauka, ministarstvo obrazovanja te ministarstvo prirodnih resursa.

Dosadašnja otkrića imaju značajan utjecaj na razumijevanje formiranja i evolucije Mjeseca, kao i na napore da se odrede najefikasniji načini korištenja njegovih resursa.

(Klix)

Ranija ObjavaIzraelu vraćen ukradeni novčić vrijedan milion dolara
Sljedeća ObjavaKako smokve djeluju na naše zdravlje