Home Hrana Da li treba jesti proklijali krompir

Da li treba jesti proklijali krompir

Ako ga čuvate na tamnom i hladnom mjestu, duže će ostati svjež, međutim, rijetko kome se nikada nije dogodilo da mu krompir proklija prije upotrebe, pogotovo jer većinom živimo u stanovima i nemamo mogućnost da ga smjestimo na hladno mjesto.

Činjenicu da je proklija obično ignorišemo. Jednostavno uklonimo klice i pripremimo ga kako smo i zamislili. Ipak, nije svaki proklijali krompir jestiv. Evo na šta treba obratiti pažnju ukoliko je krompir proklijao:

Treba procijeniti koliko je krompir proklijao – da li su klice kratke i nema ih puno ili su već dosta razrasle. Što ih je više, to je u krompiru više solanina, blago toksične materije koja kod ljudi može da izazove simptome poput glavobolje, dijareje i povraćanja.

Ako su klice izbile uprkos pravilnom skladištenju, najbolje je da pažljivije pregledate krompir. Ako je krompir, osim što ima klice, mekan i naboran, vrlo je vjerovatno da u sebi ima veliku količinu solanina i ne bi smio više da se jede.

Ali, ako je krompir i dalje tvrd i ima svoju formu, a proklijao je tek na nekoliko mjesta, slobodno ga jedite i dalje. Jedno je jasno – klice, isto kao i dijelove krompira koji su zeleni, uvijek treba ukloniti. Tada nema opasnosti po zdravlje, čak ni kod proklijalog krompira, piše Kurir.

(Haber.ba)

Ranija ObjavaApple bi mogao povećati cijenu novog iPhonea
Sljedeća Objava(VIDEO) Grupa ZAR objavila spot i pjesmu “Idi svojim putem”