Donosimo vam pregled činjenica koje baš tako ne zvuče – ali zapravo su itekako istinite…

Postoji vrsta morskog psa koji može doživjeti 500 godina

Zaista, a riječ je o grenlandskom morskom psu koji ima najdulji raspon života, s prosjekom od 272 godine života. Neki primjerci mogu doživjeti i 500 godina.

Guinnessova knjiga rekorda izmišljena je da bi izmirila barske svađe

Točno je, službena verzija o porijeklu Guinnessove knjige rekorda, knjige koja na godišnjoj bazi bilježi sve postignute rekorde na svijetu, je da je ustanovljena kako bi prekinula razmiricu oko toga koja je ptica brža, plovak ili snježnica. Jedan od ‘svadljivaca’ bio je i sir Hugh Beaver, direktor pivovare Guinness, koji je tvrdio da je odgovor nemoguće naći u knjigama pa je počeo popisivati podatke i poznata knjiga rođena je 1955.

Neke vrste purica mogu se same oploditi procesom poznatim kao partenogeneza

Riječ je o obliku aseksualne reprodukcije gdje se embriji mogu razvijati bez oplodnje. Partenogeneza vrlo je rijetka među pticama, a javlja se i kod nekih vrsta biljaka, kukaca i riba.

Ljudskoj djeci koljena potpuno ne okoštaju dok ne navrše tri godine

Kod djece je to višegodišnji proces, a taj dio kostura naziva se patela. Nastaje kao hrskavica koja okošta tek oko djetetove treće godine.

Više je stabala na Zemlji negoli zvijezda u galaksiji

Broj stabala zaista je nevjerojatan, a NASA procjenjuje kako je u našoj galaksiji, Mliječnoj stazi, između 100 i 400 milijardi zvijezda. Prema nekim procjenama, na Zemlji je više od tri trilijuna stabala.

Sveučilište Oxford starije je od Aztečkog carstva

Zvuči nevjerojatno, ali je istinito. Carstvo Azteka ustanovljeno je 1428. godine, a Sveučilište u Oxfordu 1096. godine.

Više ljudi živi u Bangladešu nego u cijeloj Rusiji

Zvuči nemoguće, ali nemojte da vas veličina zavara. Iako je Bangladeš mnogo manji od Rusije, u njemu ima 163 milijuna stanovnika. Cijela Rusija broji njih oko 144 milijuna.

Indijski oraščići rastu na dnu voćke odnosno istoimene jabuke

Svaki izrasli oraščić s jabuke se skida individualno i zasebno se prodaje, dok se istoimena jabuka prodaje kao voćka od koje se najčešće radi sok.

Rok trajanja meda je neograničen

Med zaista ima savršen kemijski sastav zbog kojega se nikada ne može pokvariti. U njemu ništa ne može živjeti, pa tako ni bakterije koje bi ga pokvarile. Svojedobno je pronađen med za koji se procjenjuje da je bio star čak 5000 godina i bio je savršeno jestiv.

Američke zračne snage izgubile su jednu nuklearnu bombu

Do danas nitko nije saznao gdje se nalazi. Pilot zračnih snaga ispustio je bombu u more kod grada Savannah u Georgiji, nakon što se sudario s drugim zrakoplovom 1958. godine. Američka mornarica tražila ju je nekoliko mjeseci, ali bez uspjeha. Američka vojska i dalje tvrdi da je najbolje i najsigurnije da ju se ne traži i ne dira. Ipak, u izvješću 2001. godine stoji kako bomba ne predstavlja nikakav rizik.