Home Nauka Ovdje je godina kraća od jednog našeg dana: Otkrivena nova planeta veličine...

Ovdje je godina kraća od jednog našeg dana: Otkrivena nova planeta veličine Zemlje

Astronomi su otkrili novu planetu veličine Zemlje koja kruži oko male, hladne zvijezde za koju je procijenjeno da postoji 100 puta duže od Sunca.
Stjenoviti svijet na toj planeti nazvanoj Spekulus-3b, udaljen je 55 svjetlosnih godina od Zemlje i otkriven je dok se kretao ispred svoje zvijezde domaćina, ultra-hladnog crvenog patuljka koji je duplo manje topliji od Sunca i 100 puta manje sjajan, prenosi londonski Guardian.
Novootkrivena planeta opisana kao “praktično iste veličine kao Zemlja”, koja se okrene oko crvenog patuljka svakih 17 sati, čineći godinu na planeti kraćom od jednog zemaljskog dana.
Ali dok su godine na Spekulusu-3b kratke, danima i noćima nema kraja.
– Vjerujemo da se planeta rotira sinhrono, tako da je ista strana, koja se zove dnevna strana, uvijek okrenuta ka zvijezdi, baš kao što je i Mjesec prema Zemlji. S druge strane, noćna strana je zarobljena u beskrajnoj tami – rekao je Mišel Gijon, astronom sa Univerziteta u Liježu u Belgiji i glavni autor studije.
Ovo je tek drugi planetarni sistem koji je otkriven oko jedne ovakve patuljaste zvijezde, piše avaz.

(Haber.ba)

Ranija ObjavaMika Muminović iskreno o muzici, karijeri i životu: Osjećam se kao Evlija Čelebija, neki naši u Njemačkoj pretjerano se trude da budu Švabe
Sljedeća ObjavaPoruka na Latinskoj ćupriji u Sarajevu oduševila građane: Pogledajte šta je napisano