Home Hrana Ovo su najbolje namirnice za zdravlje žene

Ovo su najbolje namirnice za zdravlje žene

S takvim užurbanim načinom života, često zapostave svoje zdravlje.

Fizičko i psihičko zdravlje je u direktnoj vezi s načinom ishrane. Hranljive materije poput vitamina B i D, proteina, gvožđa, folne kiseline, hroma, kalcijuma, magnezijuma, enzima, vlakana i esencijalnih masnih kiselina veoma su važne za zdravlje svake žene, prenosi “Wannabe”.

Pravilnim izborom hrane mogu se ojačati kosti, povećati energija i delovati preventivno na pojavu brojnih bolesti. Evo spiska “dobrih” namirnica:

Grčki jogurt
U poređenju s običnim jogurtom, grčki jogurt sadrži manje masnoće i više kalcijuma i proteina, koji su neophodni za zdrave zube, jake mišiće i čvrste kosti. Redovnim konzumiranjem grčkog jourta ćete poboljšati varenje i sprečiti pojavu gasova i nadutosti. Takođe, neka istraživanja su pokazala da grčki jogurt deluje preventivno na pojavu raka dojke, čira na želucu i vaginalnih infekcija.

Grah
Pasulj sadrži veliki procenat vlakana, proteina i flavonoida, a malo masnoće. Ishrana bogata pasuljem vam može pomoći u mršavljenju, regulisanju nivoa šećera i delovati preventivno na srčana oboljenja i rak dojke. Takođe, pasulj ima pozitivnu ulogu u regulisanju hormona. Ova namirnica je dobra i za trudnice jer je bogata folnom kiselinom.

Spanak
Spanać, baš kao i drugo lisnato povrće, spada u obaveznu namirnicu za žene svih uzrasta. Obiluje važnim hranljivim materijama, poput gvožđa, kalcijuma, folne kiseline i vitamina K, C, E i B. Pored toga, spanać je bogat amino kiselinama, antioksidantima i snažnim fitohemikalijama koje su značajne za zdravlje žena. Spanać je odličan za zdravlje srca, kože, očiju, kostiju i jetre.

Paradajz
Bogat likopenom, antioksidantom koji deluje preventivno na pojavu raka grlića materice i raka dojke, paradajz je obavezna namirnica na jelovniku žena. Pored toga, likopen štiti i kožu od štetnih sunčevih zraka. Polifenoli iz paradajza deluju pozitivno na srce.

Jagode
Jagode sadrže dosta vitamina C i kalijuma, pa su odlične za jačanje imuniteta. Moćni antioksidanti u jagodama štite srce, ublažavaju bore, poboljšavaju vid, smanjuju upale i smanjuju rizik od urinarnih infekcija. Jagode mogu smanjiti rizik i od nekoliko vrsta kancera.

Losos
Omega 3 masne kiseline deluju pozitivno na zdravlje mozga i vaskularnog sistema. Losos je odličan izvor omega 3 masnih kiselina, koje se preporučuju u trudnoći, a mogu popraviti i raspoloženje i štite od Alchajmerove bolesti. Losos je niskokaloričan i ima visok sadržaj vitamina D.

Tamna čokolada
Ova poslastica je bogata antioksidantima i naročito se preporučuje ženama. Odličan je način da apetit držite pod kontrolom, a ima i dosta hranljivih materija. Flavonoidi koji se nalaze u tamnoj čokoladi čuvaju zdravlje arterija i smanjuju rizik od srčanih oboljenja. Serotonin u čokoladi poboljšava rasoloženje, a veoma su zdravi i drugi sastojci ove poslatice – magnezijum, mangan, bakar, cink i fosfor.

Bademi
Ova namirnica sadrži mnogo hranljivih materija – proteine, dobre masti, kalcijum, fosfor, cink, bakar, selen, folnu kiselinu, vitamine E i A. Bademi mogu smanjiti nivo lošeg holesterola, poboljšati san, delovati preventivno na srčana oboljenja i kancer. Pored toga, bademi vam mogu pomoći da smršate.

Avokado
Ovo je jedna od najboljih namirnica protiv starenja za žene. Avokado sadrži dobre masti, antioksidante i fitonutrijente koji deluju povoljno na mozak, sprečavaju bore i kožu čine zdravom.

Maslinovo ulje
Maslinovo ulje deluje prevenitvno na rak debelog creva, dojke i kože. Pored korisnih fenolnih antioksidanata, sadrži i biofenole koji snižavaju krvni pritisak i sprečavaju srčana oboljenja. Pored toga, maslinovo ulje ima i snažna antiupalna dejstva i može smanjiti tegobe nastale kao posledica hroničnih oboljenja, prenosi blic.

(Haber.ba)

Ranija ObjavaGENIJALAN RECEPT ZA GRUBE RUKE, ISPUCALE PETE, KURJE OČI I KRIVE NOKTE NA NOGAMA: Trebaju vam samo dva sastojka, ČINI ČUDA!
Sljedeća ObjavaFanovi Johnnyja Deppa ismijavaju Amber Heard zbog “lažnih suza” na suđenju