Home Nauka Revolucija u zdravstvu: Ovaj sistem koristi AI kako bi “naučio jezik tumora”

Revolucija u zdravstvu: Ovaj sistem koristi AI kako bi “naučio jezik tumora”

Revolucija u zdravstvu: Ovaj sistem koristi AI kako bi “naučio jezik tumora”

Kompjuterski sistem koji koristi umjetnu inteligenciju da bi naučio ‘jezik tumora’ mogao bi pomoći bržem dijagnosticiranju bolesti, kažu stručnjaci.
Sistem može s velikom tačnošću uočiti znakove bolesti u biološkim uzorcima i predvidjeti ishod liječenja. Patolozi trenutno taj posao obavljaju analizirajući pod mikroskopom uzorke tkiva onkoloških bolesnika.
Analiza kompjuterskog sistema o tipu tumora i stepenu bolesti pomaže ljekarima da procijene koja je terapija pacijentu potrebna i koje su njihove šanse za izlječenje, piše Tportal.hr.
Međunarodni tim stručnjaka za AI i za tumore, predvođen ekspertima sa univerziteta u Glazgovu i u Njujorku razvio je novi sistem nazvan histomorfološko učenje fenotipa (HPL).
Osnova su bile hiljade snimaka visoke rezolucije adenokarcinoma pluća kod 452 pacijenta iz baze podataka Nacionalnog instituta za genom tumora iz SAD. Također su koristili dodatne informacije o napretku bolesti.
Algoritam je u 72 posto slučajeva tačno procijenio šanse za preživljenjem, a patolozi su isti zadatak obavili s tačnošću od 64 posto. Slični omjeri postignuti su i prilikom analize još deset tipova tumora, pokazala je studija, piše avaz.

(Haber.ba)

Ranija ObjavaKako da provjerite da li vas je neko blokirao na Instagramu
Sljedeća ObjavaSok od kiselih krastavaca je hit: Ovo su razlozi zašto ga trebate piti