Home Zanimljivosti Slatki ali krvoločni: fosili morskog škorpiona stari 450 miliona godina pronađeni u...

Slatki ali krvoločni: fosili morskog škorpiona stari 450 miliona godina pronađeni u Kini

Istraživači iz Kine i Ujedinjenog Kraljevstva otkrili su fosile ranije nepoznatog euripterida (eurypterid) poznatijeg kao morski škorpion, koji potiče od pre 450 miliona godina iz perioda ordovicijuma u istočnoj kineskoj provinciji Zhejiang, najranijeg zabilježenog u Kini. Zajednička radna grupa koju predvodi Institut za geologiju i paleontologiju Nanjing pri Kineskoj akademiji nauka, izvijestila je o rijetkom euripteridu iz formacije Wenchang okruga Nanjing , piše Xinhua.

Studija je objavljena u Žurnalu za paleontologijui (Journal of Paleontology) početkom maja.

S okruglom glavom sa paraboličnom školjkom, ova vrsta dugačka 15 cm izgleda slađe od ranije pronađenih vrsta euripterida, rekao je Wang Han, glavni učesnik istraživanja i student doktorskih studija sa Instituta.

Međutim, to je zapravo bio žestoki okeanski predator, dodao je Wang.

Zhang Yuandong, istraživač sa Instituta i također član istraživačkog tima, rekao je da je euripterid pronađen u Anji najraniji zabiležen u Kini i da osvjetljava ranu evoluciju euripterida. Otkriveni su i fosili drugog morskog života u dubokom moru, poput sunđera.

Pojava novih materijala i napredak paleontoloških istraživačkih metoda pružiće osnovu za dalja sveobuhvatna proučavanja kineskih euripterida, rekao je Zhang.

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Beta

Izvor: Visoko.co.ba

Ranija ObjavaRecept za najbolje tijesto za palačinke. Bit će mekane k‘o duša
Sljedeća ObjavaMontana postala prva američka država koja će zabraniti TikTok