Home Hrana Tri namirnice koje poboljšavaju varenje i miran san

Tri namirnice koje poboljšavaju varenje i miran san

Američka holistička doktorka Elen Vora otkrila je koje 3 namirnice bi trebalo da uključimo u svakodnevnu ishranu, kako bi poboljšali probavne procese, a samim tim i san.
1. Trešnje

Ako vam naveče škodi voće, odličan popodnevni međuobrok su trešnje. Bogate su kompleksom vitamina B (koji utiče na zdravlje nervnog sistema i indirektno kontroliše spavanje) i magnezijumom (koji opušta mišiće i vraća miran san), pa čak i melatoninom, koji nazivaju hormonom sna. Melatonin u trešnjama je u prirodnom obliku pa ga naš organizam, pokazuju istraživanja, može najbolje iskoristiti.
2. Batat

Kako biste poboljšali crijevnu floru, potrebno je jesti i krtolasto povrće koje je bogato skrobom, naprimjer, batat ili manioka koren. Ovo povrće vole dobre bakterije iz crijeva, pa njihovom konzumacijom direktno pomažemo njihov razvoj.
3. Prirodno fermentisana hrana

Prirodno fermentirana hrana utiče na zdravlje naših creva, a zdrava probava je preduslov da se naše tijelo osjeća ugodno. U stvari, postoji direktna povezanost između creva i mozga, to je živac vagus. Kada je mozak opušten, on daje dozvolu crijevima da posveti energiju probavi. Stoga, za mirniji san, za večeru odaberite miso supu, kiseli kupus, napitak od jabukovog sirćeta, jogurt ili kefir (ako podnosite laktozu), prenosi Magazin Novosti.

(Haber.ba)

Ranija ObjavaKako da vam kosa bude čista pet dana?
Sljedeća ObjavaŠta znači NPC, termin koji mlađe generacije na internetu koriste za vrijeđanje