Home Nauka Većinu gena ne nasljeđujemo ni od mame ni od tate, nego bake...

Većinu gena ne nasljeđujemo ni od mame ni od tate, nego bake s majčine strane

Većina gena koje naslijedimo dolazi od bake sa majčine strane, otkrili su naučnici.

Alehandro Jodorovski, čileanski esejista objasnio je kako utjecaj bake po maminoj strani ključan, te može da preskoči generaciju i pređe direktno od bake na unuke.

Čak i ako ne provodite mnogo vremena sa svojom bakom po majci, veza između vas nikada ne prestaje.

On naglašava kako je od sve ostale rodbine,  upravo ona najodgovornija za nasljedstvo gena. U prosjeku dijelimo 25 odsto DNK sa našim dedama i babama.

Istraživanje sa Univerziteta Kembridž pokazalo je nevjerovatnu povezanost sa maminom majkom zbog X-kromosoma. Dakle, bake sa mamine strane prebacuju 25 odsto svojih gena unucima, što im omogućava da naslijede njene gene.

Bake po ocu prenose svoje X-kromosome samo na svoje ženske unuke, ali ne i na muške. Dok baka po ocu ima 50 odsto X-vezanosti za ženske unuke, oni su 0 0 odsto X-povezani sa muškim unucima.

Djeca možda izgledaju baš kao baka, ali čak i kad to nije slučaj, na njima će uvijek biti bakin trag: rupice na obrazima, osmijeh, boja očiju, pokreti, način hodanja. Takođe, ponekad nasljeđuju strukturu kostiju, mišiće ili čak genetske bolesti od svojih deka i baka.

Takođe, nasljeđuju emocionalna iskustva svojih baka po majci. Emocije koje je baka osjećala dok je bila trudna sa svojom kćerkom mogu se prenijeti na njene buduće unuke jer se ta informacija može zabilježiti u DNK i ostati tamo čak i ako preskače generaciju.

IZVORBuka
Ranija Objava8 popularnih stvari koje nanose više štete nego koristi
Sljedeća ObjavaSve više djece guta novčiće, baterije i nakit