Home Nauka Zašto su brojevi tri, šest i devet bili značajni Nikoli Tesli?

Zašto su brojevi tri, šest i devet bili značajni Nikoli Tesli?

Zašto su brojevi tri, šest i devet bili značajni Nikoli Tesli?

Nikola Tesla jedan je od najvećih izumitelja i genijalaca u istoriji, no manje je poznato da je ogromnu važnost brojevima pripisivao i u privatnom životu.
Nikola Tesla je nesumnjivo jedan od najvećih ljudskih bića koja su hodala ovom Zemljom. Bio je genije, izumitelj i pionir. Došao je do izuma i ideja puno prije nego što ih je iko drugi mogao zamisliti. A kada govorim o Tesli, volim reći da je živio daleko ispred svog vremena. Zapravo, Tesli moramo zahvaliti za veliki dio onoga što danas koristimo. Jedan od njegovih najpoznatijih izuma bio je prvi motor na naizmjeničnu struju.
Međutim, takođe je razvio tehnologiju proizvodnje i prenosa naizmjenične struje. U 1890-ima Tesla je izumio električne oscilatore, mjerače, poboljšana svijetla kao i visokonaponski transformator koji je postao poznat kao ‘Tesla Could’. Izumio je radio, iako je izum pripisan Marconiju. Naime, dvije godine prije Marconija Tesla je upravljao radio-kontrolisanim veprom u malom bazenu u Madison Gardenu. Sve što imamo reći o ovom čovjeku je za svaku pohvalu.
Nikola Tesla – ‘žrtva’ sklada i rasporeda
No Tesla je imao svoje opsesije i pokazao je nešto što bismo mogli okarakterisati kao gotovo ritualno ponašanje. U jednom trenutku svog života Tesla je rekao da „kad biste samo upoznali veličanstvenost brojeva 3, 6 i 9, tada biste imali ključ svemira.“ Što je pod tim tačno mislio ostaje enigma. Ipak, mnogi njegovi sljedbenici i istoričari smatraju da je to imalo veliki značaj, ne samo za Teslu već i za budućnost čovječanstva.
Tesla bi, na primjer, obišao gradski blok tačno tri puta prije nego što bi odlučio ući u zgradu. Nosio je rukavice i bojao se klica. Posuđe bi oprao s tačno 18 salveta jer je taj broj djeljiv s brojevima 9, 6 i 3. 3, 6, 9, Nikole Tesle
Ono što nam je Tesla pokušao reći gornjim citatom je misterija. Nema sumnje da je izumitelj bio jako opsjednut, između ostalog, i brojevima. Primjerice, udvostručavanjem broja 1 i 2, stvaramo obrazac brojeva koji isključuje brojeve za koje je Tesla rekao da su toliko važni. Naučnik po imenu Marko Rodin smatrao je da Teslini brojevi 3, 6 i 9 predstavljaju ‘vektor polja toka’ koji predstavlja put od treće do četvrte dimenzije.
No možda postoji neka vrsta ritualnog značenja u brojevima kojima je Tesla pridavao toliku važnost. Na primjer, broj tri pojavljuje se vrlo često kroz ljudsku povijest, pa čak i u najosnovnijim oblicima geometrije: piramidama. Tu je, dakako, i hrišćansko Sveto Trojstvo, kao i mnoga pojavljivanja broja tri kroz istoriju u religijskim konotacijama.
Trojstvo „energije, frekvencije i vibracije“
Gotovo kao da se sve u Teslinoj glavi vrti oko broja tri. U stvari, Tesla je u raznim prilikama govorio o takozvanoj „trifekti energije, frekvencije i vibracije.“ Ova tri aspekta bila su ključna za Teslu i on je bio vrlo uvjeren da energija, frekvencija i vibracija pomažu u otkrivanju tajni samog svemira, prenosi RTCG.

(Haber.ba)

Ranija ObjavaRecept za tjesteninu s tikvicama na maslacu koji ćete obožavati
Sljedeća ObjavaFrancuska krompir salata idealna za ljeto: U frižideru se dobro drži i do tri dana