Home Hrana Četiri namirnice koje nedostaju vašoj ishrani ako ste svakodnevno bez energije

Četiri namirnice koje nedostaju vašoj ishrani ako ste svakodnevno bez energije

Bez obzira koliko spavate ili koliko kofeina konzumirate i dalje ćete se možda boriti s umorom cijeli dan. Kako se ispostavilo, jedno od najvažnijih područja koje treba istražiti je vaša ishrana. Umetanje pravih nutrijenata u svoje obroke ključan je dio omogućavanja vašem mozgu da funkcionira najbolje što može, posebno kada je u pitanju nivo energije. Ako se redovno borite sa umorom, možda vam nedostaje nekoliko osnovnih namirnica.

Kako bismo rasvijetlili neke od najvažnijih vrsta hrane koje treba uključiti u svoju ishranu za dugotrajnu energiju tokom dana, razgovarali smo sa registrovanom dijetetičarkom i nutricionistom Krutikom Nanavati . Rekla nam je da hrana bogata gvožđem, složeni ugljeni hidrati, zdrave masti i proteini treba da budu prioriteti. U nastavku saznajte više o važnosti svakog od njih.

Hrana bogata željezom

Nedostatak željeza je jedan od čestih uzroka umora. Ovaj mineral igra važnu ulogu u nizu tjelesnih funkcija, uključujući transport kisika u krv, što je od vitalnog značaja za opskrbu energijom. Zbog toga, uključivanje hrane bogate željezom, kao što je lisnato povrće, crveno meso i obogaćene žitarice, može pomoći u ublažavanju umora uzrokovanog nedostatkom željeza.

Složeni ugljikohidrati

Ugljikohidrati su još jedna vrijedna komponenta koja bi trebala biti prisutna u svim vašim obrocima, posebno ako želite da zadržite nivo energije na visokom nivou. Cjelovite žitarice i složeni ugljikohidrati stabilno oslobađaju energiju, izbjegavajući uspone i padove uzrokovane jednostavnim šećerima. Međutim, važno je imati na umu da je odabir složenih ugljikohidrata ključan. Rafinirani ugljikohidrati, poput onih koji se nalaze u bijelom kruhu i drugoj prerađenoj hrani, mogu biti štetni za vaše zdravlje.

Srećom, postoji mnogo ukusnih zdravih ugljikohidrata koje možete izabrati, poput smeđe riše, hljeba od cijelog zrna pšenice, kvinoje i još mnogo toga.

Zdrave masti

Nemojte se plašiti masti, čak i ako pokušavate da smršate. Uvijek je važno uključiti zdrave masti (poznate kao omega-3 i omega-6) u svoje obroke, jer su one neophodne za funkciju mozga, raspoloženje, regulaciju i proizvodnju energije.

Postoje tone zdravih masti, a mnoge od njih su ukusne. Opcije poput avokada, orašastih plodova, sjemenki, maslinovog ulja i još mnogo toga ne samo da će pomoći vašem mozgu da pravilno funkcionira, već može i promovirati zdravije srce.

Proteini

Dobro je poznato da su proteini jedna od najvažnijih stvari u vašoj ishrani. Ovaj makronutrijent pomaže u pripremi mišića i kostiju, stvaranju hormona i enzima te opskrbljuje tijelo i mozak energijom.

Jedenje hrane bogate proteinima poput nemasnog mesa, mahunarki i mliječnih proizvoda pomaže u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi i smanjuje umor.

Iako su nemasno meso kao što su piletina i puretina neke od najpopularnijih proteinskih opcija, postoje i mnogi proteini na biljnoj bazi koji su podjednako zdravi i ukusni. Bez obzira odakle ga nabavite, važno je da svaki dan dodate neki oblik proteina u tanjir. PRENOSI kLix

(Haber.ba)

Ranija ObjavaAhmed Burić: Ne smijemo pristati da nas nauče da mrzimo (VIDEO)
Sljedeća ObjavaRonioci u moru nedaleko od Hrvatske pronašli drevno blago: „Ovo je jedno od najvažnijih otkrića“