Home Hrana Evo kako banane utiču na vaše tijelo, ima i negativnih efekata

Evo kako banane utiču na vaše tijelo, ima i negativnih efekata

Evo kako banane utiču na vaše tijelo, ima i negativnih efekata

Bez obzira da li volite da kuvate sa bananama ili jednostavno volite da uživate u ovom voću sa kašičicom putera od kikirikija, one mogu vašem tijelu da obezbijede bezbroj zdravstvenih prednosti zbog kojih ćete se osjećati bolje.

1. Dobit ćete dobru količinu kalijuma
Jedna mala banana od 15 cm može da obezbijedi vašem tijelu oko 422 miligrama kalijuma, što je oko 9% preporučenog unosa. Ako vam je potreban još veći unos kalijuma tokom dana, možete ga naći u krompiru, špinatu i sočivu koji imaju isto toliko ili znatno više kalijuma nego banane.

2. Banane se mogu jedinstveno transformisati iz skroba u šećer
Kako banane iz zelene boje postaju pjegave, biće slađe. Pjegave banane imaju veći uticaj na šećer u krvi i brže se vare. U stvari, kako banane sazrijevaju, glikemijski indeks se udvostručuje! Ako jedete banane dok su još malo zelene, dobijate najbolji efekat stabilizacije šećera u krvi.

3. Konstipacija
Evo jednog iznenađujućeg neželjenog efekta jedenja banana o kojem morate da znate više. Možda ćete doživjeti zatvor. Nezrela banana može pogoršati vaše probleme sa opstipacijom. Zbog sporog varenja jedinstvenih molekula zelene banane – pektinskih vlakana i otpornog skroba – pojedinci koji već imaju sporo varenje treba da budu oprezni. Da biste bili sigurni, pijte puno vode kada jedete “zelene” banane.

4. Pojačanje elektrolita
Banane su prirodno prepune sa skoro 10 odsto vaših dnevnih potreba za kalijumom i magnezijumom, takođe poznatim kao esencijalni mineralima koji čine elektrolite. To je kombinacija koju je teško naći u prirodi. Elektroliti pokreću vodu i energiju u mišiće umjesto u krvotok. To znači da vaši mišići dobijaju gorivo koje im je potrebno za oporavak od vježbanja, pojedite bananu posle treninga, pijte puno tečnosti i vaši mišići će vam biti zahvalni, navode Novosti.rs.

5. Konzumiranje banana hidrira vaše tijelo
Banane su organski hidratantne zbog svog sadržaja elektrolita. U stvari, pokazalo se da je kombinovanje elektrolita sa unosom vode bolje i od same vode! Posebno prije i poslije vježbanja, hidratacija elektrolitima je važna.

6. Banane mogu uravnotežiti vaš krvni pritisak
Sadržaj kalijuma u bananama balansira natrijum u telu i direktno utiče na krvni pritisak. Pošto natrijum i kalijum rade zajedno u telu, dodavanje banana ishrani može pozitivno uticati na krvni pritisak, prenose Nezavisne.

(Haber.ba)

Ranija ObjavaKreiran ekološki sat, sa kućištem od taloga kafe
Sljedeća ObjavaTom Cruise kritikovan jer je pokušao promovisati film u emisiji posvećenoj kraljici Elizabeti