Home Zanimljivosti Holivudski scenaristi postigli dogovor o prekidu štrajka

Holivudski scenaristi postigli dogovor o prekidu štrajka

Holivudski scenaristi postigli dogovor o prekidu štrajka

Scenaristi u SAD-u kažu da su postigli probni dogovor sa šefovima studija prema kojem bi oni mogli prekinuti štrajk koji je trajao skoro pet mjeseci. Udruženje scenarista Amerike (WGA) saopštilo je da je dogovor “izuzetan – sa značajnim dobitkom i zaštitom za pisce”. Međutim o odluci o prekidu štrajka članovi WGA i dalje moraju dati posljednju riječ.

To je najduži štrajk koji je pogodio Hollywood u posljednjih nekoliko desetljeća i koji je zaustavio većinu filmske i TV produkcije.

U posebnom sporu su glumci, koji takođe štrajkuju. Štrajk koji je počeo 2. maja koštao je ekonomiju Kalifornije milijarde dolara. Rukovodstvo WGA i članovi sindikata moraju sklopiti trogodišnji ugovor sa Savezom filmskih i televizijskih proizvođača prije nego što se vrate na posao.

U poruci o predloženom dogovoru navodi se da detalji još uvijek moraju biti finalizirani, te da se štrajk još ne prekida, ali “od danas obustavljamo WGA piketiranje”. Spor je zaustavio snimanje mnogih od najboljih američkih emisija – popularne TV serije i kasnonoćne talk showove. Pored pitanja oko plate, scenaristi strahuju od uticaja vještačke inteligencije koja bi mogla da zamijeni njihove talente.

Pregovori su takođe prekinuti oko nivoa osoblja i tantijema koje scenaristi dobijaju za popularne streaming emisije. Žale se da su oni samo djelić zarade koju bi dobili od emitovanja TV serije. Mnogi povezani poslovi su pogođeni, uključujući ugostitelje, dobavljače kostima, stolare i snimatelje.

Posljednjih dana pregovorima su lično prisustvovali šefovi Netflixa, Disneya, Universal-a i Warner Bros Discoveryja, koji su dali novi zamah.

Glumci su u štrajku od sredine jula – predstavlja ih sindikat izvođača SAG-AFTRA koji broji 160.000 članova.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/BBC

Izvor: Visoko.co.ba

Ranija ObjavaPrimala platu u 16 firmi, a nije radila nijedan dan
Sljedeća ObjavaPrvi simptomi multiple skleroze