Home Automobili Kako pronaći šifru boje vašeg automobila?

Kako pronaći šifru boje vašeg automobila?

Lako možete pokriti sitne ogrebotine ili mrlje na svom vozilu ukoliko ih prefarbate originalnom bojom automobila. Da biste pronašli odgovarajuću boju vašem automobilu, potražite šifru boje navedenu na naljepnici s informacijama o vozilu u vašem automobilu. Alternativno, možete saznati šifru boje vašeg automobila tako što ćete pronaći informativni broj vozila (VIN), serijski broj koji se može pronaći u dokumentaciji koja se odnosi na vaše vozilo. Navedite kod automobila ili VIN kod prodavca boja da biste postigli tačno podudaranje sa bojom vašeg automobila.

Pronalaženje šifre boje u vašem automobilu

1. Pronađite naljepnicu s informacijama u vašem automobilu. Od 1980-ih, većina automobila sadrži naljepnicu na kojoj su ispisani podaci o vozilu. Ova naljepnica obično sadrži crtični kod i navodi marku vašeg automobila, datum i zemlju proizvodnje te ostale relevantne informacije. Pogledajte priručnik za svoj automobil da biste vidjeli gdje se naljepnica s informacijama može pronaći u vašem automobilu ili potražite:

  • Sa unutrašnje strane štoka vrata
  • Sa unutrašnje strane vrata vašeg automobila
  • Na unutrašnjoj ploči sa strane vozača
  • Ispod haube na prednjem dijelu motora
  • Otvor iznad zadnjeg točka, direktno iznad gume.

2. Potražite šifru vanjske boje na naljepnici s informacijama. U nekim će vozilima kodovi za boje automobila biti jasno označeni sa “VIN”. Pregledajte informacije na naljepnici kako biste pronašli kodove koji su posebno navedeni za boju (paint ili color). Ovi kodovi mogu biti posebni za boju karoserije i boju pojedinačnih ukrasa, koji su ponekad različiti.

  • Broj slova ili brojeva u kodovima boja varira od proizvođača do proizvođača.

3. Potražite  “C” kôd ako ne vidite riječi “paint” ili “color”. U nekim vozilima šifre boje će biti identifikovane samo kraticom ili skraćenicom. Potražite slovo “C” koje obično označava boju. Takođe možete vidjeti skraćenicu “Tr” koja označava boju ukrasa na vašem automobilu.

Pronalaženje identifikacijskog broja vašeg vozila

1. Potražite VIN kod sa 17 znakova u nazivu vašeg vozila. Naziv vašeg vozila je pravni dokument koji dobijate prilikom kupovine automobila koji vas navodi kao vlasnika. U ovom će se dokumentu nalaziti važne informacije o vašem automobilu, kao što su marka, godina proizvodnje i trenutni broj registarskih tablica. Pronađite naziv vašeg vozila i potražite kod sa kombinacijom 17 slova i brojeva.

  • Na vašem VIN-u može biti manje znakova ako je vaše vozilo proizvedeno prije 1981. godine.

2. Nađite VIN iz potvrde o registraciji vozila. Vaša potvrda o registraciji je dokaz da je vaše vozilo u vašem vlasništvu i registrovano na vas. Ovaj dokument sadrži podatke o vozaču i automobilu, uključujući marku i model vozila i godinu kada je proizveden. Potražite VIN odmah nakon ostalih detalja automobila.

  • Automobil mora biti registriran prije nego što se može voziti javnim putevima.

3. Provjerite papire za osiguranje da biste vidjeli vaš VIN. Kada osiguravate svoje vozilo, morate dati podatke o njemu osiguravajućem društvu. Kao takav, vaš VIN treba biti naveden na polici osiguranja i može se pojavljivati na dokumentima osiguranja koje primate poštom. Provjerite papire za osiguranje automobila i potražite VIN od 17 znakova.

  • Ako ne možete pronaći papire, obratite se osiguravajućoj kompaniji za pomoć.

4. Pretražite evidenciju o popravcima automobila ako ste imali nekih kvarova. Poznavanje VIN-a vašeg automobila omogućava mehaničarima da otkriju precizne detalje o tome kako je proizveden i koje dijelove su koristili za njegovu izradu. Provjerite račune za popravke i zapise na kojima ćete možda pronaći VIN. Broj u tim dokumentima može biti napisan kao referenca.

  • Trebali biste čuvati kopije evidencija o popravcima automobila kako biste dokazali da ste učinili svoj dio oko održavanja vozila u dobrom stanju ako na kraju želite da ga prodate.

5. Za pronalaženje vašeg VIN koda obratite se zastupniku automobila ili proizvođaču automobila. Vaš VIN sadrži dovoljno identifikacijskih podataka o vašem vozilu da biste pronašli njegov posebni kod boje. Nazovite ili pošaljite e-poštom svoj auto ili proizvođača i pitajte ih mogu li vam dostaviti kod boje vašeg automobila. Navedite svoj potpuni VIN kao i sve ostale detalje koje oni zatraže, poput vašeg imena i podataka za kontakt.

https://www.wikihow.com/Find-a-Car-Color-Code

IZVORWikiHow
Ranija Objava10 interesantnih činjenica o vremenu
Sljedeća ObjavaKoliki je rok trajanja medu i može li se pokvariti?