Home Zanimljivosti Kineska akademija nauka: Životna sredina u Kini značajno poboljšana u protekloj deceniji

Kineska akademija nauka: Životna sredina u Kini značajno poboljšana u protekloj deceniji

Kineska akademija nauka: Životna sredina u Kini značajno poboljšana u protekloj deceniji

Kineska akademija nauka (CAS) objavila je ove nedjelje seriju izvještaja koji otkrivaju da je Kina postigla velika dostignuća u svom ekološkom okruženju tokom protekle decenije.

Izveštaji, kako prenosi Sinhua, pokazuju da se ukupna količina slatkovodnih resursa dostupnih u kineskim jezerima i rezervoarima značajno povećala. Providnost vode većine jezera se stalno poboljšava, kao i biodiverzitet u nekim važnim jezerima.

Izvještaji takođe ističu da cjelokupna oblast kineskih močvara bilježi trend kontinuiranog oporavka, dok je zaštita biodiverziteta močvara bila plodna.

Što se tiče planina, prevencija i kontrola erozije zemljišta je bila veoma efikasna, a izgrađen je efikasan sistem prevencije i kontrole planinskih katastrofa.

Prema izvještajima, očuvanje vode u sušnim oblastima sjeverozapadne Kine dalo je zapažene rezultate, sa povećanjem efikasnosti korišćenja vode i širenjem oblasti koje koriste navodnjavanje koje štedi vodu.

U izvještajima se takođe navodi da se ekološko okruženje stalno poboljšava u tri urbana klastera: Peking-Tianđin-Hebei, delta rijeke Jangce i područje Velikog zaliva Guangdong-Hongkong-Makao.

Kvalitet atmosferske i vodene sredine je značajno poboljšan. Povećana je efikasnost korišćenja resursa i energije, a emisije zagađujućih materija su smanjene.

Potpredjsednik Kineske akademije nauka Jiang Tao je rekao da je u proteklih 10 godina ekološka zaštita životne sredine u Kini pretrpjela historijske promjene.

Akademija je objavila seriju izvještaja sa ciljem da pomogne u promoviranju ekološkog upravljanja i zaštite životne sredine u Kini kroz naučno i sistematsko razumevanje istraživačkih objekata, dodao je Jiang.

 

 

 

Visoko.co.ba/Federalna.ba/Beta

Izvor: Visoko.co.ba

Ranija ObjavaSaznajte šta sve liječi japanska jabuka – kaki
Sljedeća ObjavaKaramatić ugostio gosta iz Laponije : S Djeda Mrazom dolazi sreća i nestaju svi strahovi u ovim teškim vremenima (AUDIO)