Home Nauka Microsoft najavio planove o 3 milijarde eura ulaganja u Švedsku

Microsoft najavio planove o 3 milijarde eura ulaganja u Švedsku

Američki tehnološki div Microsoft izvijestio je u ponedjeljak da će uložiti 33,7 milijardi švedskih kruna (2,9 milijardi eura) u proširenje infrastrukture za poslovanje u oblaku i umjetnu inteligenciju u Švedskoj.
Popularnost generativne umjetne inteligencije (AI) potaknula je potražnju za uslugama u oblaku. Pa tehnološki divovi poput Microsofta i Amazon Web Servicesa (AWS) najavljuju milijarde dolara ulaganja u gradnju podatkovnih centara u Europi.
U studenom je Microsoft najavio ulaganja u podatkovne centre u Velikoj Britaniji. A u veljači skicirali su planove i za Njemačku i Španjolsku.
„To nije sve, ali vjerojatno više o planovima na jesen”, rekao je predsjednik Microsofta Brad Smith.
Kompanija će u podatkovne centre u švedskim gradovima Sandvikenu, Gavelu i Staffanstorpu ugraditi 20.000 najnaprednijih grafičkih procesorskih jedinica. Njih planira nabaviti od Nvidije, a možda naknadno i od AMD-a.
U konačnici mogli bismo ugrađivati i svoje čipove, rekao je šef Microsofta.
Američka kompanija želi potaknuti usvajanje umjetne inteligencije u nordijskim zemljama. Za Švedsku pripremaju edukacijske programe u organizacijama, školama, na sveučilištima i u drugim javnim institucijama i dijelovima društva koje planiraju provoditi u iduće tri godine.
Napominju da ulažu i u obnovljive izvore energije i da su u Švedskoj osigurali gotovo 1000 megavata ‘zelene’ struje.
“AI je tehnološka transformacija koju treba promatrati kao multiplikator ili katalizator… To je dio strategije za budućnost u kojoj bismo, nakon uspješne borbe s inflacijom, trebali ući u novu fazu, fazu ulaganja”, rekao je švedski premijer Ulf Kristersson, piše financa.

(Haber.ba)

Ranija ObjavaTrik za najhrskaviji krompir
Sljedeća ObjavaZakašljao se pa slomio najtvrđu kost u ljudskom tijelu