Home Tehnika Montana postala prva američka država koja će zabraniti TikTok

Montana postala prva američka država koja će zabraniti TikTok

Savezna država Montana je u srijedu postala prva američka država koja je zabranila TikTok, a zakon bi trebao stupiti na snagu sljedeće godine dok rasprava oko uticaja i sigurnosti popularne video aplikacije ne prestaje.

Zabrana koju je potpisao guverner Greg Gianforte poslužit će kao pravni test za nacionalnu zabranu platforme u kineskom vlasništvu, nešto na što zastupnici u Washingtonu sve više pozivaju, navodi AFP.

– TikTok ne smije djelovati unutar teritorijalne jurisdikcije Montane – stoji u novom zakonu koji je objavljen na državnoj web stranici.

Zabrana predstavlja kršenje svaki put kada “korisnik pristupi TikToku, ponudi mu se mogućnost pristupa TikToku ili mu se ponudi mogućnost preuzimanja TikToka.”

Svako kršenje kažnjava se novčanom kaznom od 10.000 dolara svaki dan kada se dogodi.

Prema zakonu, Apple i Google morat će ukloniti TikTok iz svojih aplikacija, a kompanije će se suočiti s mogućim dnevnim kaznama.

Taj će potez gotovo sigurno biti osporen tužbama.

Zabrana će stupiti na snagu 2024. godine, ali će biti poništena ako TikTok preuzme kompanija osnovana u zemlji koju Sjedinjene Države nisu označile kao stranog protivnika, stoji u zakonu, piše FENA.

(Haber.ba)

Ranija ObjavaSlatki ali krvoločni: fosili morskog škorpiona stari 450 miliona godina pronađeni u Kini
Sljedeća ObjavaDOKTORICA JOVANA UPOZORILA SVE KOJI IDU NA MANIKIR: Otkrila koje promjene na noktima su znak upozorenja da se razvija rak!