Home Zanimljivosti Naučni skup ‘Bajka u savremeno doba” okupio stručnjake iz BiH i regije

Naučni skup ‘Bajka u savremeno doba” okupio stručnjake iz BiH i regije

U okviru Festivala dječije umjetnosti (FEDU), danas je u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu održan naučni skup pod nazivom “Bajka u savremeno doba”, koji je okupio više od 30 znanstvenika, profesora i istaknutih stručnjaka iz oblasti književnosti, historije, sociologije, iz BiH Srbije, Hrvatske, Češke, Crne Gore.

Ovo je prvi put da struka i nauka uzima učešće na Festivalu, na kojem se afirmira stvaralaštvo za djecu ali i dječije stvaralaštvo. Učesnici skupa govore o klasičnoj bajki u savremenom kontekstu, promociji ideje općeg dobra u bajkama, uticaju bajki na socijalizaciju djece na rodne uloge, o dramskom sinkretizmu u scenskoj adaptaciji klasičnih bajki, usmenim bajkama nesretnih kraja i drugo.

Učesnici skupa, kako je kazala profesorica sa Pedagoškog fakulteta u Bihaću Vildana Pečenković, govore o različitim aspektima bajke – metodičkom, književno-teorijskom, pedagoškom, psihološkom i s aspekta folkloristike.

Bajka je najvitalniji i najuniverzalniji žanr kojeg vole djeca i odrasli. Cilj skupa je da se progovori o pitanjima dječije književnosti. Mi u BiH imamo jako slabo zastupljenu književnu kritiku, teoriju. Na ovaj način otvaramo nove puteve, za neke nove istraživače. Želimo da se valorizira ono što se danas u književnosti radi – kazala je Pečenković.

Profesorica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Univerziteta u Tuzli prof.dr. Edina Šarić koja predaje kreativne terapije na Katedri za motoričke poremećaje i hronične bolesti, smatra da je bajka jedan od najljepših, najjednostavnijih i najbližih medija u transformaciji ljudskog ponašanja, emocija, ali i odnosa između društva.

Bajka je jedan od medija koji nam otvara vrata u dubinu ljudske duše, patnje. Bajka je pripovijedati, pričati, paziti na mimiku, pokret, gestu. Mi koji se bavimo bajkom kao terapisjkim pravcem, moramo znati mnogo o društvu u kojem provodimo terapiju, to podrazumijeva poznavanje socio-kulturnog konteksta – kaže ona.

Na primjer, pojašnjava, nije isto da li će bajku o “Ružnom pačetu” isto koristiti u BiH ili u Saudijskoj Arabiji, dok je priča o Nasrudin Hodži univerzalna i može se koristiti i u Nizozemskoj, Turskoj, BiH i ona je odličan medij.

– Bajkoterapeuti imaju višestruke uloge, a najvažnija je da smo mi neko ko zna slušati i voditi čovjeka u život u kojem će ga krasiti ljepota srca, otvorenost uma i zahvalnost za ovaj jedan jedini život koji imamo – zaključila je Šarić.

U okviru 8. Festivala dječije umjetnosti danas se prikazuju tri predstave: Plavo sunce na žitom nebu, Velika tvronica riječi i Trnova ružica. Održana je i muzička promocija slikovnice “Vratničke igrarije”, dječija predstava KŠC-a “Priča o knjigama”.

Također će biti održan i okrugli stol sa književnikom Mirsadom Bećirbašićem o temi “Savremena BiH. Književnost za djecu i mlade” u Biblioteci dječija kuća Grbavica, film “Čudesna šuma” bit će prikazan u Cineplexxu, dok će u Historijskom muzeju biti održana radionica “Kustos na jedan dan”.

Ovogodišnji FEDU završava sutra u Pozorištu mladih dodjelom nagrada – Aidin maslačak teatar, Aidin maslačak bajka, Aidin maslačak art, Aidin maslačak note, Aidin maslačak kinema.

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena

Izvor: Visoko.co.ba

Ranija ObjavaAko imate više od 40 godina ove će namirnice pomoći da zadržite mladoliku i lijepu kožu
Sljedeća ObjavaPomoću ovog trika za pet sekundi otkrite da li je meso svježe ili staro