Home Nauka Naučni skup istražuje hercegovački karst

Naučni skup istražuje hercegovački karst

Naučni skup istražuje hercegovački karst

Istraživanja kraškog područja Trebinja i Hercegovine dalo je veliki doprinos hidrogeologiji i nauci uopšte, zbog čega se, kako je rečeno na desetom međunarodnom kursu o hidrologiji i i inžinjeringu toga područja, ovo okupljanje i organizuje po deseti put u Trebinju.
Obilježavajući na ovaj način i 15 godina Centra za hidrogeologiju karsta, skup će se u narednih pet dana kroz nauku baviti površinskim i podzemnim vodama karsta, uz učešće 40 naučnika iz oko 14 zemalja sa svih kontinenata.
“Već je uveliko postao prepoznatljiv u svetu taj neki naš aspekt nauke, pa je skup veoma posećen i od strane naučnika i od strane studenata, a sa druge strane mi dosta radimo na istraživanjima ovih područja sa “Hidroelektranama na Trebišnjici”, te HE Vuišegrad i HE Dabar, tako da su upravo ovdje razvijene mnoge metode i dobile primenu korištenja svuda u svetu, poput istraživanja za potrebe izrade Gornjih i Donjih horizonata, što je kamen temeljac inženjerske nauke o karstu u svetu“, kazao je dr Saša Milanović, docent, šef Centra za hidrogeologiju karsta.
On kaže da se istraživanjim karsta na ovim prostorima dospjelo do naučnih vrhova u hidrogeologiji karsta, te da se područje Hercegovine slobodno može nazvati postojbinom nauke o karstu.
I Duško Vujović, rukovodilac Sektora za proizvodnju i upravljanje vodama, slaže se da je prostor istočne Hercegovine najinspirativniji prostor za izučavanje hidrogeologije.
“Nigdje u svijetu nije urađeno više istraživanja na manje prostora, jer imamo preko 400 kilometara raznih bušotina, oko 15 kilometara prokopa, ali uvijek ostaje određeni stepen nedefinisanosti i neotkrivenosti, a vremenom, se usljed raznih geoloških, klimatoloških, tektonskih promjena uvijek nađe mjesto za nova ispitivanja i istraživanja”, kazao je Vujović.
Učesnicima skupa se ispred gradske uprave obratio i Dragoslav Banjak, predsjednik Skupštine grada Trebinja, koji se, budući da je i sam doktor hidrologije, bavio specifičnim reljefnim formama i neobičnom cirkulacijom vode hercegovačkog karsta.
“Ove terene karakteriše siromaštvo vode na površini, ali bogatstvo podzemnih voda, tako da su pod tim okolnostima ljudi tokom vijekova živjeli teško, ali su, zahvaljujući intenzivnim inžinjerskim zahvatima nakon Drugog svjetskog rata, postignuti nevjerovatni uspjesi u kontroli tih voda čija je snaga okrenuta u korist čovjeka”, kazao je Banjak, napominjući da je i danas ovdje dobar primjer za izučavanje za sve one koji se bave problematikom ovakvih terena.
Skup u Trebinju je organizovao Rudarsko-geološki fakultet u Beogradu u saradnji sa Hidroelektranama na Trebišnjici, pišu Nezavisne.

(Haber.ba)

Ranija ObjavaProglašeni pobjednici 10. Šantićevog festivala djece pjesnika
Sljedeća ObjavaRevija slavonske nošnje i tradicijskih frizura u Tomislavgradu