Home Nauka Nevjerojatne prognoze naučnika, Zemlja će ostati bez najvećeg okeana: ‘Rodit’ će se...

Nevjerojatne prognoze naučnika, Zemlja će ostati bez najvećeg okeana: ‘Rodit’ će se novi, superkontinent

Nevjerojatne prognoze naučnika, Zemlja će ostati bez najvećeg okeana: ‘Rodit’ će se novi, superkontinent

Tihi ocean najveća je vodena površina na svijetu. Uvijek je predstavljao ljepotu, ali i svu opasnost koju nosi priroda, pa pomalo nevjerojatno zvuči da bi taj veliki ocean mogao – nestati!
Znanstvenici predviđaju da će u sljedećih 300 milijuna godina Tihi ocean potpuno nestati, a da će se na Zemlji formirati novi superkontinent. Ciklus je to koji se ponavlja svakih 600 milijuna godina. Takva predviđanja pokazalo je superračunalo, koje je pokazalo da će Tihi ocean postati prošlost. Simulacija je temeljena na konstantnom pomicanju Zemljinih tektonskih ploča pa tako prati način razvoja planete. Ipak, Tihi ocean (najstariji i najveći na Zemlji) ima još 300 milijuna godina ‘života’.
Zvuči nemoguće
Znanstvenici sa Sveučilišta Katrin u Australiji uvjereni su da će Tihi ocean nestati prije nego što proslavi milijarditi rođendan. Prije nego nestane, Tihi ocean neće izgledati kao danas: Ogromno, beskrajno plavetnilo. Razlog je taj, što se svake godine Tihi ocean smanji za nekoliko centimetara, a to se događa otkad je bio superocean koji je okruživao posljednji superkontinent – Pangeu.
Znanstvenici tvrde kako svake godine nekoliko centimetara pacifičke ploče sklizne ispod euroazijske i indo-australijske ploče, smanjujući udaljenost između kontinenata Sjeverne Amerike, Australije i Azije. Iako se ne slažu svi znanstvenici oko mogućeg izgleda superkontinenta, većina je uvjerena da će Tihi ocean nestati.
Novi superkontinent
Neki predviđaju da će novi superkontinent izgledati kao Pangeija, dok neki smatraju da će se pojaviti nova, Amazija, odnosno kontinent koji nastaje sudarom Sjeverne Amerike i Azije, prenosi klik.

(Haber.ba)

Ranija ObjavaKraljica” svih pita: Novopazarske mantije, ovo je recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Sljedeća ObjavaKralj Charles se našalio na svoj račun nakon brojnih nezgoda s olovkama N. O.