Home Hrana Pet namirnica koje pomažu sagorijevanju masti

Pet namirnica koje pomažu sagorijevanju masti

Pet namirnica koje pomažu sagorijevanju masti

Naš organizam ne može da funkcioniše bez masti, jer su one osnovni izvor energije i esencijalnih masnih kiselina, oblažu unutrašnje organe, griju tijelo, pa su samim tim nepohodne u proizvodnji enzima važnih za održavanje vitalnih funkcija.

Međutim, nezasićene masti su zdrave, dok zasićene mogu oštetiti ćelije, što za posljedicu ima brojna oboljenja kao što su dijabetes i bolesti srca.

Postoji pet namirnica koje uspješno pomažu brže sagorijevanje masti.

Cimet
Blagodeti cimeta su sve poznatije, a neka straživanja su pokazala da samo jedna kašičica ovog začina dnevno pospješuje sagorijevanje masnih naslaga. Esencijalno ulje iz cimeta aktivira metabolički proces termoregulacije kojim se sagorijevaju kalorije.

Osim toga, cimet je poznat kao začin koji snižava nivo šećera u krvi, a to dovodi do povećanja nivoa insulina u organizmu, koji je odgovoran taloženje masnih ćelija. Idealan napitak je kašičica cimeta sa kašičicom meda u čaši tople vode, koji možete konzumirati u toku dana.

Grejpfrut
Hemijska svojstva ovog voća stimulišu metabolizam, što pomaže kod izbacivanja viška tečnosti iz organizma. Grejpfrut sadrži enzime koji snižavaju nivo insulina i glukoze u krvi, što ubrzava sagorijevanje šećera, ograničava njegovu apsorbciju i transformaciju u masti.

Zeleni čaj
Zeleni čaj se često spoiminje kao “čistač” organizma. Zahvajujući sposobnosti da stimuliše oksidaciju masti, povoljno utiče na sprečavanje nakupljanja masnih naslaga u tijelu. Jedinjenja koja se nalaze u zelenom čaju, poput antioksidansa katehina, pomažu u procesu sagorijevanja masnih naslaga, pojačavajući efekte hormona koji sagorijevaju masnoće.

Bademi
Ovaj orašasati plod sadrži dobre masti, koje snižavaju nivo lošeg holesterola u krvi. Osim toga, bademi isporučuju dvije esencijalne masne kiseline – omega 3 i omega 6. Odličan su borac u topljenju masnih naslaga, a nutricionisti preporučuju se da se koriste kao zdrava užina.

Kokosovo ulje
Kokosovo ulje važi za namirnicu koja je takođe odličan borac koji topi masne naslage. Ova namirnica bogata je mastima koje se ne talože u organizmu, u jetri dolazi do njihovog sagorijevanja radi stvaranja energije potrebne za rad organizma.

Kokosovo ulje ima sposobnost sagorijevanja masnih nasalga, a u ishrani se preporučuju umjerene količine kokosovog ulja, budući da ono ima visoku kalorijsku vrijednost, prenosi Telegraf.

(Haber.ba)

Ranija ObjavaStudija: Jedite povrće i bićete sretni
Sljedeća ObjavaSvjetski je dan pozorišta: Podsjetnik na značaj umjetnosti