Home Hrana Pogledajte koju smrznutu hranu je bolje ne kupovati

Pogledajte koju smrznutu hranu je bolje ne kupovati

Pogledajte koju smrznutu hranu je bolje ne kupovati

“Postoji mnogo sjajnih opcija koje su pune hranjivih tvari i dijetalnih vlakana, uključujući smrznuti kruh od cjelovitih žitarica, povrće i voće. Međutim, postoje i one koje imaju vrlo malo hranjivih tvari, a visok sadržaj natrija, zasićenih masti i dodanog šećera. Trebali bismo težiti da ih jedemo u manjim količinama jer se pokazalo da visok unos ove hrane povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i pretilosti”, prenosi Index Fit.
Pa koje su to namirnice?

Pizza
Smrznuta pizza je bogata natrijem i zasićenim mastima, a Svanfeldt tvrdi da je, ako se jede u prekomjernim količinama, povezana s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i pretilost.

Peciva
Peciva su idealna za doručak u pokretu, ali su obično bogata zasićenim mastima, koje povećavaju povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti. Sadrže i dodani šećer, koji povećava rizik od dijabetesa tipa 2 i pretilosti.

Hrana koja se prži u dubokom ulju (uključujući pomfrit)
Iako bi mogla biti ukusna, pržena hrana, posebno ona koja je zamrznuta s dodanim konzervansima, ima visok sadržaj zasićenih masti i natrija.

“Konzumacija velikih količina ove hrane povezana je s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i pretilosti”, objašnjava Svanfeldt.

Gotova jela
Brza su i praktična, ali gotova jela obično imaju visok sadržaj zasićenih masnoća i natrija.

Kolači
Ponekad žudimo za slatkim, ali bolje se kloniti smrznutih varijanti. Prema nutricionistici, ovakvi proizvodi imaju ograničenu hranjivu vrijednost, a višak kalorija i masti može dovesti do debljanja.

Svanfeldt savjetuje da uvijek provjerite oznaku prehrambenih vrijednosti i pronađe opcije s manje natrija, dodanog šećera i zasićenih masnoća. prneosi “N1“.

(Haber.ba)

Ranija ObjavaPrecizno nas prisluškuju na mobitelima. Stručnjak dao savjet kako se zaštititi
Sljedeća ObjavaAmerička Akademija danas će saopštiti nominacije za Oscara