Do sada su svi čuli za keto dijetu. To je trendovski plan mršavljenja koji vam na neki način omogućava da jedete slaninu – ili barem tako možda mislite. Ova je dijeta internet olujno zahvatila jer daje brze i impresivne rezultate. Ali nedavno se pojavio pojam “prljavi keto”, ukazujući na to da ova dijeta može imati tamniju, nezdravu stranu. Tako prljavi keto nasuprot keto: u čemu je razlika?

Koncept koji stoji iza keto dijete je plan prehrane s visokim udjelom masti i ugljikohidratima koji vaše tijelo prebacuje u način sagorijevanja masti. Prema toj definiciji, možete jesti pljeskavice, slaninu i brojne druge masne namirnice, zar ne? Govorimo o tome da imate svoju tortu i da je jedete – dijetu bez odricanja od hrane koju volite. Ispostavilo se da su vrste masti koje jedete također važan dio prehrane i glavna razlika koja redovnu keto dijetu mijenja u prljavu keto. Ako ste trenutno na keto dijeti ili se nadate da ćete započeti, pročitajte kako biste se uvjerili da je ispravno slijedite i umjesto toga ne postanite žrtva prljave keto.

Šta je keto dijeta?

Keto dijeta usmjerena je na jedenje cjelovitih, prirodnih sastojaka. Specifična razgradnja je imati 75% masti, 20% proteina i 5% ugljikohidrata u obrocima svaki dan, kako izvještava Healthline. Masti bi trebale biti zdrave poput avokada, maslinovog ulja i orašastih plodova. Proteini bi trebali biti nemasno meso, riba ili mahunarke. A ugljikohidrati koje konzumirate trebaju uglavnom dolaziti iz povrća. Smanjivanjem količine ugljikohidrata koju konzumirate i povećanjem masnoća stavljate vaše tijelo u ketozu – metabolički proces u kojem vaše tijelo sagorijeva masti za energiju, uzrokujući gubitak kilograma s vremenom.

Šta je prljavi keto?

Prema wellness ljekaru dr. Joshu Axu “prljava keto dijeta koja je postala popularna u medijima ima istu razgradnju masti, proteina i ugljikohidrata kao i uobičajena keto dijeta.” Međutim, za razliku od keto dijete, prljavi keto ne obraća pažnju na to odakle potiču hranjive tvari – drugim riječima, masti mogu biti iz sira, proteini iz hamburgera, a ugljikohidrati iz pizze.

Problem s prljavim ketom

Jesti masnoće, proteine ​​i ugljikohidrate bez obzira na to što se zdravo hranite može biti izuzetno problematično. Iako jedete u istom omjeru kao i keto dijeta, vaše tijelo če se i dalje prebaciti u ketozu i omogućiti vam mršavljenje, a to bi moglo naštetiti vašem tijelu. Većina masti koja se nalazi u hrani poput sira, slanine i mljevene junetine punjena je zasićenim mastima što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema poput bolesti srca. Svaki put kada uskratite mikroelemente u tijelu – dobre stvari koje se nalaze u zdravoj hrani – mogli biste uzrokovati dugotrajne probleme u svom tijelu.

Ostale posljedice prljavog keta

Prema dr. Axeu, postoje i druge zabrinutosti koje se javljaju zajedno s prljavim ketoom, poput upale i nedostatka hranjivih sastojaka. Uz to, mogli biste vratiti izgubljenu težinu. Ako se dijeta ne poštuje, ako jedete pravu hranu, ne postoji jamstvo da ćete smršaviti i nastaviti održavati težinu. Dr. Axe sugerira da način da ne postanete žrtvom prljavog ketoa jeste da se potrudite na najbolji način slijediti smjernice keto prehrane jedući korisnu, prirodnu hranu. Međutim, niko nije savršen. Ako za jedan obrok jedete cheeseburger sa slaninom kao masnoću i proteine, to neće uništiti vaše zdravlje ili napredak. Doktor Ax samo upozorava da nemate naviku stalno jesti nezdravu hranu poput ove.