Home Zanimljivosti Šta sve znamo o Putinovoj ljubavnici? Ko je zapravo Alina Kabaeva

Šta sve znamo o Putinovoj ljubavnici? Ko je zapravo Alina Kabaeva

Rusija je već pod neviđenim sankcijama i sada bi Evropska unija mogla ciljati na Alinu Kabaevu, političarku, medijsku radnicu, bivšu olimpijsku gimnastičarku i navodnu ljubavnicu Vladimira Putina i majku neke od njegove djece.

Sankcije koje je uvela EU i drugi osmišljene su da kazne one koji su najbliži Putinu – oligarsi, političari i drugi zvaničnici za koje se kaže da su imali koristi od svoje blizine predsjedniku.

Prošlog mjeseca, SAD i Velika Britanija uvele su sankcije njegovim kćerkama Mariji Voroncovoj (36) i Katerini Tihonovoj (35). Do sada je Kabaeva izbjegla sankcije, uprkos prijavljenom statusu.

Izvori su za BBC potvrdili da je ona na najnovijoj listi pojedinaca koje je EU sankcionirala. Ona će biti na meti zbog učešća u širenju propagande Kremlja i zbog toga što je “blisko povezana” sa 69-godišnjim predsjednikom Putinom. U nacrtu dokumenta ona nije navedena kao njegova partnerica, a EU tek treba da zvanično potpiše prijedlog.

Iako je Putin negirao vezu s Alinom, nagađanja o njihovoj vezi i dalje aktuelna.

Ko je Alina Kabaeva?

Godine 2008. novine Moskovsky Korrespondent objavile su da Putin planira da se razvede od svoje supruge Ljudmile i da se oženi Kabaevom. Oboje su odbacili priču. Ubrzo nakon toga, vlasti su ugasile novine. A Putin i Ljudmila su objavili da su se rastali pet godina kasnije.

U vrijeme kada je ruski predsjednik negirao da je povezan s Kabaevom, ona je prelazila iz uspješne sportske karijere u politiku.

Njena odabrana disciplina bila je ritmička gimnastika, gdje takmičari izvode rutine uz pomoć opreme poput traka i loptica.

Kabaeva, na svom vrhuncu, tvrdi da je bila najbolja na svijetu. Ona je dobila ime po njoj i bila je vodeći igrač u timu koji je dominirao ovim sportom. Rusija je osvojila sve olimpijske zlatne medalje koje su bile dostupne od 2000-2016. godine.

Rođena 1983. godine, počela se baviti ritmičkom gimnastikom kao četverogodišnjakinja. Njen trenerica Irina Viner rekla je: “Nisam mogla vjerovati svojim očima kada sam je prvi put vidjela. Djevojčica ima rijetku kombinaciju dva kvaliteta presudna u ritmičkoj gimnastici – fleksibilnosti i agilnosti.”

Alina Kabaeva
Alina Kabaeva

Na međunarodnoj sceni debitovala je 1996. godine, a bila je iznenađujuća pobjednica na Evropskom prvenstvu 1998. godine.

Na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. neuobičajena greška sa obručem ju je skupo koštala i mogla je samo da se izbori za bronzu u višeboju. Četiri godine kasnije, u Atini, prošla je bolje, odnijevši kući zlato.

Do odlaska u sportsku penziju, pored svojih olimpijskih nagrada, osvojila je 18 medalja na Svjetskom prvenstvu i 25 medalja na Evropskom prvenstvu. Kao i drugi ruski sportisti, ona nije izbjegla mrlju dopinga, jer je izgubila svoje medalje na događaju 2001. godine nakon što je bila pozitivna na zabranjenu supstancu.

Ušla je u politiku, držeći mjesto u Donjem domu ruskog parlamenta od 2007. do 2014. u vladajućoj stranci Jedinstvena Rusija.

Godine 2014. postala je predsjednica Nacionalne medijske grupe, koja ima velike udjele u gotovo svim glavnim ruskim državnim medijima.

Takvi mediji nemilosrdno ispumpaju prokremljsku poruku o ratu u Ukrajini, optužujući Ukrajince za granatiranje vlastitih gradova i predstavljajući ruske trupe kao oslobodioce.

Njen položaj navodno ju je učinio bogatom ženom, a dokumenti koji su procurili sugerišu da zarađuje oko 12 miliona dolara godišnje.

Nije poznato kada su se ona i Putin prvi put sreli, ali nije neuobičajeno da se vodeći olimpijac sretne s predsjednikom neke zemlje. Postoji fotografija para još 2001. godine, kada ju je Putin odlikovao Ordenom prijateljstva – najvišim državnim priznanjem.

Imaju i djecu?

Navodno Putin i Alina imaju zajedničku djecu, iako se izvještaji razlikuju o tome koliko.

Švicarske novine objavile su da je Kabaeva 2015. godine dobila dječaka u ekskluzivnoj klinici u blizini jezera Lugano, i još jednog dječaka na istom mjestu 2019. Ali Sunday Times i Wall Street Journal navode da je 2019. godine u Moskvi dobila blizance.

Kremlj demantuje takve izvještaje. Još 2015. godine Putinov portparol je rekao da informacije o rođenju bebe čiji je otac Vladimir Putin nisu istinite.

Tolika je Putinova opreznost da u javnosti nikada nije spomenuo imena djece koju ima sa Ljudmilom, osim što je rekao da ima dvije odrasle kćerke.

Kabaeva je bila u centru pažnje i van Rusije nakon izvještaja o njenoj vezi s Putinom. Alina se 2011. godine našla na naslovnici Voguea, gdje je nosila skupu zlatnu haljinu francuske modne kuće Balmain.

Nedavno, u aprilu se pojavila na juniorskom gimnastičkom festivalu u Moskvi, poništivši sugestije koje je krila. Tamo je pohvalila ratne napore Rusije. Neke kuće su zabilježile da je nosila burmu.

Otkako je počeo rat u Ukrajini, bilo je poziva da se suoči sa sankcijama. Wall Street Journal sugerirao je da SAD oklijevaju da sankcionišu Kabaevu, iz straha da bi se to moglo smatrati “toliko ličnim udarcem” za Putina da bi moglo dodatno eskalirati tenzije.

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Izvor: Visoko.co.ba

Ranija ObjavaPomoću ovog trika za pet sekundi otkrite da li je meso svježe ili staro
Sljedeća ObjavaNova društvena mreža BeReal osvaja sve više korisnika