Home Nauka Zapanjujući rezultat : Naučnici snimili šta se dešava u mozgu čovjeka koji...

Zapanjujući rezultat : Naučnici snimili šta se dešava u mozgu čovjeka koji umire

Ispostavilo se da bi vam život zaista mogao “proći pred očima kad umrete” – ili barem to sugeriraju neki istraživači u novom radu koji je otkrio moždanu aktivnost osobe koja je umirala.

Naučnici su u početku proučavali moždane valove 87-godišnjeg bolesnika s epilepsijom pomoću uređaja za elektroencefalografiju (EEG), navodi se u radu tima objavljenom u Frontiers in Aging Neuroscience.

Međutim, pacijent je imao srčani udar i umro je tokom studije, dok je još bio priključen na EEG. To je istraživačima dalo jedinstvenu priliku da zabilježe 15 minuta moždane aktivnosti osobe koja umire.

Istraživači su otkrili da je došlo do povećanja moždanih valova poznatih kao gama oscilacije, što se obično događa tokom sanjanja i sjećanja. Dakle, osoba koja umire, sugerirali su, zaista bi mogla doživjeti “bljesak svog života pred očima”.

“Kroz generiranje oscilacija uključenih u vraćanje pamćenja, mozak možda reproducira posljednje prisjećanje važnih životnih događaja neposredno prije naše smrti, slično onima koji su prijavljeni u tzv. iskustvima na rubu smrti”, rekao je dr. Ajmal Zemmar s Univerziteta Louisville, glavni autor studije.

Ovo ne samo da daje uvid u zagonetan i zastrašujući trenutak koji ćemo svi mi na kraju doživjeti, već bi čak moglo ponuditi i bolje shvatanje ‘vremena darivanja organa'”, dodao je Zemmar.

“Ovi nalazi izazivaju naše razumijevanje kada to tačno život završava”, rekao je ovaj ljekar.

Naravno, postoje neke stvari koje treba istaći. Kao prvo, riječ je o samo jednom slučaju. Pacijent je imao anamnezu napadaja i oticanja mozga, što bi moglo utjecati na nalaze. Međutim, prošla istraživanja moždane aktivnosti umirućih štakora također su pokazala sličnu gama aktivnost. To bi moglo sugerirati da je ovo prirodna pojava među brojnim vrstama.

Zemmar je dodao da, iako je potrebno više istraživanja, prikupljeni uvidi možda mogu ponuditi malo nade i zatvaranja porodicama koje se suočavaju sa smrću voljene osobe.

“Nešto što bismo mogli naučiti iz ovog istraživanja jeste: iako su naši voljeni zatvorili oči i spremni su otići, njihov mozak možda reproducira neke od najljepših trenutaka koje su doživjeli u svojim životima“, rekao je Zemmar.

(Kliker.info-Radio Sarajevo)

Ranija ObjavaVedrana Rudan o zdravstvenim problemima: Korona me je tresnula u oči
Sljedeća ObjavaLJEKOVITA BILJKA IZ PRIRODE! Da li ste probali salatu od maslačka?