Ovo se dogodilo vjerovatno mnogima od nas. Kad se češemo po vratu ili dodirujemo ruke, odjednom naiđemo na smiješno duge i tanke bijele dlačice, koje su izgleda narasle preko noći. Ako se i vama to dogodilo i mislili ste da ste jedina osoba na planeti Zemlji sa tom mutiranom dlakom koja raste pravo iz vaše kože, znajte da niste sami.

LAJKUJTE NAS NA FACEBOOK-U

Iako je toliko nas imalo ovo iskustvo, ne postoji određeni pojam za ove nasumične duge tanke dlake koje nalazimo na našim tijelima. Međutim, postoje teorije koje objašnjavaju ovaj fenomen. Dermatolozi sugeriraju da su nenormalno duge pojedine dlačice uzrokovane hormonskim i genetskim faktorima zbog kojih određene dlačice rastu duže od drugih.

Nasumične mutacije omogućavaju da neki „odabrani“ folikuli dlake duže ostanu u takozvanoj anagenskoj fazi u kojoj dlaka aktivno raste. Kao rezultat toga, ovaj usamljeni folikul ima više vremena za rast dulje dlake. Hormonske fluktuacije koje se događaju na različitim mjestima, poput brade ili T-zone, također mogu pokrenuti ove abnormalnosti dlaka. Ako vam smetaju, dermatolozi savjetuju da ih iščupate pincetom onako kako to obično radite, da bi se riješili ovih neželjenih dlačica.

Neki od nas koji iznenada pronađu ove nenormalno duge dlačice na svojim tijelima imaju osjećaj da su ove dlake narasle preko noći. Međutim, ovo može biti samo naša percepcija. Ove dlačice su vrlo tanke i blizu su boje naše kože te su teško uočljive u poređenju s našim “normalnim” dlačicama. Zbog toga nam ponekad treba dugo vremena da ih primjetimo – te one rastu nezapaženo.