Home Nekategorisano Zašto se iznenada probudimo kad zaspimo

Zašto se iznenada probudimo kad zaspimo

Svatko je u nekom trenutku svog života vjerojatno doživio hipnizijski trzaj ili početak spavanja. To je trenutak u kojem se trgnete budni zbog naglih pokreta mišića. Mogu se kretati od malih trzaja do grčeva, zbog kojih ćete sjediti ravno u krevetu. Iako obično ubrzo zaspimo, ostaje nam da se zapitamo kako se to moglo dogoditi.

 

Obično vas mozak paralizira tokom spavanja.

Možda je prvo važno shvatiti zašto se tijekom spavanja ne krećemo normalno. Jer čak i kad imamo najživlje snove, probudimo se upravo na istom mjestu na kojem spavamo. To se događa zato što se u mozgu oslobađaju hemikalije koje isključuju stanice koje omogućuju mišićima da budu aktivni. Pa iako vaš mozak aktivno radi, mišići u vašem tijelu ostaju paralizirani.

To se postiže prelaskom između svjesnosti i pospanosti.

Da bismo razumjeli zašto ponekad izgleda da nismo savršeno paralizirani, pogledajmo što se zapravo događa u mozgu. Postoje 2 glavna sistema koji kontroliraju redovan život. Prvi se naziva mrežasti aktivirajući sistem i to je dio koji upravlja osnovnim fiziološkim procesima, poput disanja. Kad je ovo u punoj snazi, osjećamo se budno i nemirno – budni smo. Suprotstavlja se ovom sistemu ventrolateralna preoptička jezgra koja pokreće pospanost. Ovaj dio mozga oslobađa hemikalije koje isključuju vašu sposobnost pokretanja mišića. Sad kad odete na spavanje, vaš mozak prelazi iz stanja svjesnosti u stanje pospanosti. Ali ovo ne funkcionira kao prekidač za uključivanje / isključivanje. Zapravo, o tome možete više razmišljati kao o kliznom mehanizmu koji prelazi iz jednog u drugi.

Ali ponekad se vaš mozak bori za kontrolu između stvarnog svijeta i svijeta snova.

Ta se tranzicija ne odvija uvijek glatko. Kada dođe do greške, vaš mozak se bori za kontrolu između stvarnog i svijeta snova. Dakle, kada, na primjer, sanjate da ćete šutnuti nogometnu loptu, to bi se moglo iznenada pretvoriti u to da zapravo udarate svog partnera u krevetu. Ne budi vas uvijek, ali kad je pokret dovoljno intenzivan, bit će.

To bi moglo biti povezano s našim refleksom primata.

Jedna od popularnih ideja zašto imamo hipnotičke trzaje ili skokove iz sna jest da je to nusprodukt naše evolucije. To bi mogao biti drevni refleks primata koji vas upozorava protiv opuštanja mišića kada spavate visoko na drveću. Mozak u osnovi pogrešno tumači opuštanje kao znak da spavajući primat pada s drveta i dovodi do brzog reagiranja mišića kao sistema upozorenja.

Hipnički trzaji su normalni dok ne počnu izazivati ​​tjeskobu.

Hipnički pokreti su potpuno normalni i nema razloga za zabrinutost. Ali ljudi se mogu fiksirati na njih, što može izazvati tjeskobu. To, opet, može dovesti do smetnji kada se to događa češće – posebno za vašeg partnera u krevetu. Ova povećana anksioznost i nesanica mogu dovesti do više hipnih trzaja, što rezultira pozitivnom povratnom spregom. Ako vam se ovo događa, možda bi bilo bolje da se obratite specijalistu za spavanje kako biste vidjeli što možete učiniti s tim u vezi.

Jeste li ikada iskusili hipnotički kreten? Kako ste riješili situaciju?

IZVORbrightside
Ranija ObjavaŠta se događa s vašim tijelom kad vas ujede komarac
Sljedeća ObjavaDOMAĆE KETO PLOČICE sa čokoladom (paleo, veganski, s malo ugljikohidrata)