Home Hrana Dvije neočekivane greške u kuhanju koje činite, a koje dovode do debljanja

Dvije neočekivane greške u kuhanju koje činite, a koje dovode do debljanja

Dvije neočekivane greške u kuhanju koje činite, a koje dovode do debljanja

Od upotrebe previše ulja do precjenjivanja veličine porcija, ove uobičajene greške mogu dodati skrivene kalorije i nezdrave masti vašim obrocima.

Liz Richards, registrirana nutricionistkinja, otkrila je dvije neočekivane greške koje možda činite dok kuhate, a koje dovode do debljanja.

Ekstra djevičansko ulje pomiješano s rafiniranim uljima

Ekstra djevičansko ulje sadrži pretežno mononezasićene masti, koje su korisne za zdravlje srca. Međutim, rafinirana ulja često sadrže više razine manje zdravih masti, poput omega-6 polinezasićenih masti. Neravnoteža ovih masnih kiselina može dovesti do pojačane upale, što potencijalno može doprinijeti debljanju tokom vremena.

“Ekstra djevičansko maslinovo ulje jedno je od najčešće korištenih ulja na planeti, ali važno je osigurati da se ne miješa s rafiniranim uljima, kao što je slučaj s mnogim markama”, navodi.

Maslinovo ulje se može koristiti za svaku hranu, a idealno je za dinstanje povrća i hrane koju želite da držite na laganijoj strani koja ne zahtijeva visoku temperaturu ili dugo kuhanje. Neki proizvođači smanjuju troškove i kvalitet dodajući rafinirano ulje u svoje formulacije, prenosi Klix.

Kuhanje s uljem kanole

Ulje kanole, kao i druga ulja za kuhanje, sadrži mnogo kalorija. Ako konzumirate previše bilo kakvog ulja, uključujući ulje kanole, a da se ne osjećate siti, to bi moglo dovesti do debljanja osim ako to ne uravnotežite s ukupnom količinom energije koju trošite.

“Neka ulja su stvorena na takav način da doprinose njihovim negativnim efektima na zdravlje”, kaže ona.

Iako je ono popularno ulje za kuhanje i smatra se da je zdravo, “sasvim je suprotno”.

“Smatra se zdravim jer se ulje kanole proizvodi pomoću omega-3 masti, ali su te masti krhke i denaturirane tokom visoke toplotne obrade”, savjetuje ona.

(Haber.ba)

Ranija ObjavaOtkriven hram star 4.000 godina
Sljedeća ObjavaNakon isteka roka bacite ga: Stari karmini mogu uzrokovati meningitis