Home Zanimljivosti Glumac iz Thora i Ratova zvijezda, Ray Stevenson preminuo u 58. godini

Glumac iz Thora i Ratova zvijezda, Ray Stevenson preminuo u 58. godini

Ray Stevenson, sjevernoirski glumac koji je glumio zlobnog britanskog guvernera u RRR-u, Volstagga u filmovima o Thoru i glavnog antagonista u nadolazećoj seriji Star Wars Ahsoka, preminuo je u dobi od 58 godina.

Stevensonovi predstavnici rekli su da je preminuo u nedjelju, četiri dana prije svog rođendana. Talijanske novine La Repubblica izvijestile su da je bio hospitaliziran zbog iznenadne bolesti na otoku Ischia, dok je snimao film Cassino.

Među onima koji su u utorak odali počast bio je direktor RRR-a SS Rajamouli, koji je napisao: “Jednostavno ne mogu vjerovati u ovu vijest. Ray je unio toliko energije i živosti sa sobom na setove. Bilo je zarazno. Raditi s njim bilo je čisto zadovoljstvo. Moje su molitve s njegovom porodicom. Neka mu duša počiva u miru.”

Glumac Harry Pottera Matthew Lewis, koji se kao dijete pojavio uz Stevensona u televizijskom filmu Some Kind of Life, napisao je na Twitteru: “Ovo je tako tužno. Ray je glumio mog oca u prvoj stvari koju sam napravio na TV-u. Prije skoro 30 godina. Pravi glumac s fascinantnom karijerom i nisam mogao ni sanjati o boljem prvom iskustvu u ovoj smiješnoj industriji.”

Stevenson je rođen u Lisburnu, u Sjevernoj Irskoj, 1964. Njegova se porodica preselila u Englesku kad je imao osam godina. Nakon pohađanja škole glume Bristol Old Vic i godina rada na britanskoj televiziji, debitirao je u filmu The Theory of Flight Paula Greengrassa iz 1998. godine. Godine 2004. pojavio se u filmu King Arthur Antoinea Fuquaa kao vitez okruglog stola, a nekoliko godina kasnije igrao je glavnu ulogu u adaptaciji Punisher: War Zone.

Iako Punisher nije bio film s najboljim recenzijama, Stevenson je imao još jedan okus Marvela u prva tri filma o Thoru, u kojima je glumio asgardskog ratnika Volstagga. Druge istaknute filmske uloge uključuju trilogiju Divergent, GI Joe: Retaliation i The Transporter: Refueled.

Upečatljivi izgled, visok 1,91 m, Stevenson je igrao svoj dio vojnika iz prošlosti i sadašnjosti; jednom je u jednom intervjuu rekao: “Valjda sam u srcu stari ratnik.”

Na malom ekranu bio je zlikovaci Titus Pullo u HBO-ovoj seriji Rim, uloga koja mu je pokrenula karijeru u SAD-u i donijela SAG kartu u dobi od 44 godine. Serija se prikazivala od 2005. do 2007. godine.

“To su bile jedne od najvažnijih godina mog života”, rekao je Stevenson u intervjuu. “To me natjeralo da se osjećam dobro u vlastitoj koži i kažem, samo radi svoj posao. Posao je dovoljan.”

U Variety verziji Rima, Brian Lowery je napisao da se “impozantni Stevenson svakako ističe kao svadljiv i nimalo bistar ratnik – sila prirode koja, uprkos svojim ekscesima, nekako stalno staje na noge”. Bio je Crnobradi u Starzovoj seriji Black Sails, zapovjednik Jack Swinburne u njemačkoj televizijskoj seriji Das Boot i Othere u Vikinzima.

Stevenson je također dao glas u Star Wars Rebels i The Clone Wars, kao Gar Saxon, i imao ulogu u nadolazećoj Star Wars akcijskoj seriji Ahsoka, u kojoj je glumio negativca Baylana Skolla. Sezona od osam epizoda očekuje se na Disney+ u augustu.

U intervjuu za Backstage 2020., Stevenson je rekao da su njegovi glumački idoli bili likovi “poput Leeja Marvina, Genea Hackmana”.

“Nikada loša izvedba, hrabar i neustrašiv unutar tog kalibra”, rekao je Stevenson. “To nikada nije bio mladi, zgodni glavni čovjek; bili su to muškarci s kojima sam se mogao identificirati.”

Iza Stevensona su ostala tri sina koje je dobio s talijanskom antropologinjom Elisabettom Caracciom, koju je upoznao radeći na Rimu.

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/The Guardian

Izvor: Visoko.co.ba

Ranija ObjavaFANTASTIČNO JELO ZA RUČAK I VEČERU – Brzo i lako
Sljedeća ObjavaZlatna ideja: Širi se mostarska hijab friendly priča i ponuda